Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Ontslagaanvraag bij het UWV? Of een vaststellingsovereenkomst? 

‘Bedrijfseconomische reden’? Hoezo?

Het is een juridische term. Maar in de praktijk betekent het dat jouw werkgever de organisatie anders wil inrichten. Meestal gaat dat samen met een reorganisatie waardoor arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Komt jouw arbeidsplaats te vervallen? Dan biedt de werkgever je in 9 van de 10 gevallen een vaststellingsovereenkomst aan. Ga je hiermee niet akkoord? Dan kan de werkgever ook naar het UWV om een ontslagvergunning voor jou aan te vragen. Doe je er goed aan deze vaststellingsovereenkomst te ondertekenen of is het juist verstandig om te kiezen voor de procedure bij het UWV? En wat betekent dit voor je onderhandelingspositie?

Hier lees je de 8 belangrijkste tips & tricks over jouw vaststellingsovereenkomst

De UWV route: voordelig, of juist niet?

Bij bedrijfseconomisch ontslag moet de werkgever naar het UWV om het ontslag goedgekeurd te krijgen. Hiervoor moet de werkgever tal van stukken aanleveren en goed kunnen onderbouwen waarom ontslag noodzakelijk is, waarom jij de juiste persoon bent die voor het ontslag wordt voorgedragen en of er voor jou geen andere passende functies beschikbaar zijn. Jij kan hier tegenin verweer. Het UWV geeft toestemming om jou te ontslaan als de werkgever aan alle voorwaarden heeft voldaan. De werkgever moet in dat geval de wettelijke opzegtermijn in acht nemen (de proceduretijd mag van de opzegtermijn worden afgetrokken) en hij moet jou de wettelijke transitievergoeding betalen.

Al met al kost zo’n procedure best wat tijd en energie. Werkgevers kiezen daarom vaker voor een vaststellingsovereenkomst. Oftewel, een ontslag met wederzijds goedvinden.

Onderhandelen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst

In de meeste gevallen krijg je dus eerst een vaststellingsovereenkomst aangeboden. De werkgever heeft er vaak ook een belang bij om een vaststellingsovereenkomst te sluiten. Het is helemaal afhankelijk van de situatie of je moet onderhandelen en hoe hoog je moet inzetten.

Biedt de werkgever hetzelfde als dat hij zou moeten betalen bij een UWV procedure? Dan adviseren we je te onderhandelen. De werkgever mag best (iets) meer betalen, al is het maar om hem de moeite van de UWV procedure te besparen. Denk je dat de werkgever totaal geen dossier heeft en dat een ontslagprocedure bij het UWV zal mislukken? Dan adviseren we je hoger in te zetten. Is er een Sociaal Plan van toepassing? Dan is er in de praktijk vaak weinig ruimte meer voor onderhandeling, maar let wel; elke regel heeft zijn uitzondering. Het is daarom altijd goed om eens met een jurist te overleggen over de mogelijkheden in jouw specifieke situatie. En doe je de onderhandelingen liever niet zelf? We nemen het van je over. In vrijwel alle gevallen betaalt jouw werkgever onze kosten.

Laat je vaststellingsovereenkomst altijd controleren

Onderhandelen of niet. Van belang is om de vaststellingsovereenkomst altijd te laten controleren. Wij nemen alle belangrijke punten met je door en geven je advies of je wel of niet moet tekenen. Liever direct contact? Hieronder tref je onze contactgegevens. Gratis en uiteraard vrijblijvend!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!