Wat moet je doen als je werkgever aankondigt je arbeidsovereenkomst te willen beëindigen vanwege een bedrijfseconomisch noodzaak? Vaak biedt de werkgever je in deze situatie eerst een vaststellingsovereenkomst aan. Doe je er goed aan deze vaststellingsovereenkomst te ondertekenen of is het juist verstandig om te kiezen voor de procedure bij het UWV? En wat betekent dit voor je onderhandelingspositie richting de werkgever?

Hier lees je de belangrijkste tips & tricks over jouw vaststellingsovereenkomst

Wat is een bedrijfseconomische ontslagreden?

Als de werkgever aangeeft dat ze over willen gaan tot ontslag, is er vaak sprake van een reorganisatie waarbij arbeidsplaatsen komen te vervallen. Dit kan vanwege een verminderde omzet, vermindering van werk, beëindiging van (een deel) van de bedrijfsactiviteiten, een bedrijfsverhuizing en/of technologische wijzigingen. Om de kosten te besparen is het dan noodzakelijk dat er werknemers uitstromen.

Ontslagaanvraag bij het UWV

Indien er sprake is van een bedrijfseconomische grondslag moet je werkgever in principe een ontslagaanvraag indienen bij het UWV. Vervolgens kun jij in verweer tegen deze ontslagaanvraag. In de praktijk komt het nogal eens voor dat het afspiegelingsbeginsel onjuist is toegepast en/of dat er onvoldoende herplaatsingsinspanningen zijn verricht door de werkgever. Op onder andere deze punten kun je verweer voeren tegen de ontslagaanvraag. Vervolgens neemt het UWV een beslissing. Jouw werkgever krijgt toestemming om de arbeidsovereenkomst met jou te beëindigen of het UWV weigert een ontslagvergunning te verlenen.

Onderhandelen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst

In de meeste gevallen krijg je eerst een vaststellingsovereenkomst aangeboden voordat de werkgever naar het UWV gaat voor een ontslagaanvraag. De werkgever heeft er vaak ook een belang bij om een vaststellingsovereenkomst te sluiten. In dat geval hoeft de werkgever geen stukken in te dienen bij het UWV en dat scheelt de werkgever een hoop werk en tijd.

De werkgever moet de ontslagaanvraag namelijk goed onderbouwen en daarvoor allerlei bewijsstukken indienen bij het UWV. Daarnaast loopt de werkgever het risico dat het UWV de ontslagaanvraag weigert. Dit maakt dat je een goede onderhandelingspositie hebt wanneer de werkgever eerst een vaststellingsovereenkomst aanbiedt. Je kunt bijvoorbeeld gaan onderhandelen over een latere einddatum of een hogere ontslagvergoeding.

Uiteraard kunnen wij ook namens jou onderhandelen over betere voorwaarden. Vrijwel in alle gevallen betaalt jouw werkgever onze kosten.

Laat je vaststellingsovereenkomst altijd even controleren.

Wij nemen alle belangrijke punten met je door en geven je advies of je wel of niet moet tekenen. Ook kunnen wij onderhandelen over betere voorwaarden. De verschillende mogelijkheden staan op deze pagina. Of bel gelijk met een van onze juristen om de mogelijkheden in jouw specifieke situatie te bespreken. Gratis en uiteraard vrijblijvend!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Heb je een vraag?

Is iets niet duidelijk of kun je de gewenste informatie niet vinden? Stel dan hier je vraag.

Icoon
Icoon
Icoon
Icoon

Hanze advocaat vind
je op deze locaties

locaties