Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Vaststellingsovereenkomst ontvangen? Let dan goed op deze 8 punten

Waar moet je op letten als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen? Hieronder tref je de 8 belangrijkste punten van een vaststellingsovereenkomst die goed geregeld moeten worden:

1. WW-proof?

Het is van belang dat de vaststellingsovereenkomst WW-vriendelijk is geformuleerd. Uit de vaststellingsovereenkomst moet blijken dat de werkgever het initiatief tot beëindiging heeft genomen en dat er geen sprake is van een ontslag op staande voet (dringende reden) en dat de werknemer geen ‘verwijt’ valt te maken. Ook moet een WW-vriendelijke ontslaggrond zijn opgenomen. Vaak wordt genoemd dat werknemer en werkgever een verschil van inzicht hebben.

2. Ontslagvergoeding? Vraag minimaal de transitievergoeding!

Bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden heb je niet automatisch recht op een ontslagvergoeding. Partijen mogen zelf bepalen of en zo ja, hoe hoog een eventuele ontslagvergoeding moet zijn. Vaak wordt er aansluiting gezocht bij de transitievergoeding. Deze vergoeding moet de werkgever ook betalen als het dienstverband wordt beëindigd door tussenkomst van het UWV of de kantonrechter.

3. Wordt de juiste opzegtermijn gehanteerd?

Van belang is dat er in de vaststellingsovereenkomst een correcte opzegtermijn in acht wordt genomen. Stel je bent langer dan 11 jaar in dienst, dan geldt er een wettelijke opzegtermijn van drie maanden. Wanneer je werkgever een opzegtermijn hanteert van twee maanden en je klopt na de einddatum bij het UWV aan voor het krijgen van een WW-uitkering, zal het UWV je deze niet direct toekennen. Het UWV houdt namelijk ook een opzegtermijn in acht. Wordt er een onjuiste opzegtermijn in acht genomen, dan moet je een periode zonder inkomen overbruggen.

“Let er op of er misschien in de van toepassing zijnde cao of in je arbeidsovereenkomst gesproken wordt over een afwijkende opzegtermijn.”

4. Vrijgesteld van werk of doorwerken?

Na het ondertekenen van een vaststellingsovereenkomst worden werknemers vaak vrijgesteld van werkzaamheden onder doorbetaling van salaris. Je kunt je in dat geval alvast richten op het vinden van een nieuwe baan en sollicitatieactiviteiten verrichten.

5. De eindafrekening, vakantiedagen uitbetalen?

Bij het einde van het dienstverband dienen normaal gesproken de verlofuren te worden uitbetaald. Vaak probeert de werkgever in de vaststellingsovereenkomst op te nemen dat verlofuren geacht worden te zijn opgenomen. Ga daarmee niet zomaar akkoord. En let op, als de vakantiedagen worden uitbetaald, dan dient daar 8% vakantiegeld over berekend te worden.

6. Het zit het met je concurrentiebeding?

Een overeengekomen concurrentiebeding en /of relatiebeding beperkt je in het vinden van een nieuwe baan. Probeer in de vaststellingsovereenkomst op te laten nemen dat het komt te vervallen. Ook kun je de werkgever voorstellen een lijst op te stellen van relaties die je niet mag benaderen.

7. Getuigschrift en positieve referenties

De werkgever is verplicht een getuigschrift af te geven. Maar tot een positief getuigschrift is de werkgever niet verplicht. Ditzelfde geldt voor positieve referenties. Ook die kunnen niet worden afgedwongen. In de onderhandelingen lukt het meestal wel om een positief getuigschrift en referenties te krijgen. En dat helpt bij het vinden van een nieuwe baan!

8. De finale kwijting, geen losse eindjes?

In geval van finale kwijting kun je na het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst geen andere vorderingen bij jouw werkgever claimen.  Je hebt na ondertekening niets meer van elkaar te vorderen. Let er daarom goed op dat alle onderwerpen zijn benoemd en er geen losse eindjes zijn.

Sanne Bijl

Dit artikel is geschreven door Sanne Bijl. Heb je vragen over bovenstaande 8 punten? Wil je de vaststellingsovereenkomst laten beoordelen? Vaak betaalt de werkgever de kosten om de vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen. Of zou je willen dat wij namens jou gaan onderhandelen met je werkgever? Neem dan contact op met Sanne.

 

Terug naar nieuwsoverzicht, klik hier.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!