Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Rechtsbijstandverzekering? In een arbeidsconflict bij elke fase een vrijheid van advocaatkeuze

Heb jij een rechtsbijstandverzekering en een arbeidsconflict? Dan raad ik je aan onderstaand artikel te lezen.

Eerder heb ik een artikel geschreven over de uitspraak van het Europese Hof van 14 mei 2020. De conclusie van dat artikel is dat je als verzekerde ook een beroep kan doen op de vrijheid van advocaatkeuze (kies je eigen advocaat) in de fase voorafgaand aan een gerechtelijke procedure. Bijvoorbeeld als het gaat om mediation. Het doel hiervan is namelijk om jouw belangen goed te beschermen, óók als er (nog) geen sprake is van een procedure.

Lees meer
shutterstock_327831620

"Het was een hoop gedoe, maar het is heel goed opgepakt"

Yolande over Hanze advocaat: "Het was erg fijn dat alles geregeld werd met mijn rechtsbijstandverzekeraar....

Lees verder

In elke fase de vrijheid om een advocaat naar eigen keus in te schakelen

Veel rechtsbijstandverzekeraars zijn het hier niet mee eens en doen hier moeilijk over. De Geschillencommissie Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft echter op 31 maart 2021 een uitspraak gedaan waarin het standpunt van bovengenoemd artikel wordt bekrachtigd.

Ook de Geschillencommissie is van mening dat het begrip ‘gerechtelijke procedure’ in lijn met de uitspraak van het Europese Hof moet worden uitgelegd. Dit houdt in dat je in elke fase die tot een procedure bij de rechter kan leiden je eigen advocaat mag inschakelen. Dit kan niet worden beperkt door een onderscheid te maken tussen een voorbereidende fase en de besluitfase. Elke fase kan leiden tot een procedure.

Heb je gedoe met je werkgever waar je samen niet uitkomt? Dan biedt juridische bijstand door een arbeidsrechtspecialist absoluut uitkomst. Neem vrijblijvend contact op voor een gratis videogesprek. En heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zijn er voor de behandeling van jouw zaak vaak helemaal geen kosten.

Ook bij mediation of onderhandelingen over de vaststellingsovereenkomst

Je kan in elke fase die kan leiden tot een procedure bij een rechterlijke instantie een beroep doen op de vrijheid van advocaatkeuze. De enige voorwaarde: er moet sprake zijn van een conflict. Of zoals in de uitspraak wordt omschreven: ‘het bestaan van een belangentegenstelling’.

De vrijheid van advocaatkeuze geldt dus ook bij bijvoorbeeld de onderhandelingen over  een vaststellingsovereenkomst of bij mediation. Daarbij kan je jouw eigen advocaat voordragen op kosten van de verzekering.

Jouw mogelijkheden bespreken in een vrijblijvend gesprek? Bel Anjo Doornbos via 085 2733586 of stuur een mail naar doornbos@hanzeadvocaat.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!