Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Het arbeidsrecht verandert snel. Ook dit jaar zijn er weer veel wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving. We zitten natuurlijk nog met smart te wachten op de definitieve Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Maar in de tussentijd hebben we een rijtje gemaakt met de wijzigingen die zijn ingegaan per 1 januari 2019. Wijzigingen die van belang zijn voor jou en jouw organisatie.

Geboorteverlof

De partner van de moeder heeft recht op een week verlof. Dus werk je 32 uur, heb je recht op 32 uur verlof met doorbetaling van het salaris. Voor 2019 waren dit ‘maar’ 2 dagen.

Transitievergoeding

Tot nu toe wordt elk jaar de maximale transitievergoeding omhoog geschroefd. Per 1 januari 2019 is de maximale transitievergoeding € 81.000,- bruto of een jaarsalaris, als deze hoger is. In 2018 was dit € 79.000,- bruto.

Wist je dat we binnen de Hanze academy ook regelmatig kennissessies houden over de nieuwe wetgeving?

Overbruggingsregeling voor kleine werkgevers

Voor kleine werkgevers die in een slechte financiële situatie verkeren en daarom werknemers moeten ontslaan, geldt een overbruggingsregeling voor de betaling van de transitievergoeding. Als aan de voorwaarden voor de overbruggingsregeling is voldaan, worden gewerkte jaren voor mei 2013 niet meegerekend bij het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding.

De criteria die het UWV gebruikt voor de toepassing van de overbruggingsregeling transitievergoeding zijn per 1 januari 2019 verruimd. Daarmee is het makkelijker voor werkgevers om hiervoor in aanmerking te komen. De overbruggingsregeling geldt tot 1 januari 2020. Tot dan hebben kleine werkgevers dus de tijd om reserves op te bouwen voor het uitbetalen van transitievergoeding.

Lees hier de criteria om als werkgever in aanmerking te komen voor de overbruggingsregeling

AOW leeftijd

De ingangsleeftijd AOW was in 2018 66 jaar en wordt per 1 januari 2019 66 jaar en 4 maanden.

De Wet op de ondernemingsraden (WOR)

Per 1 januari 2019 wordt de Wet op ondernemingsraden (WOR) gewijzigd. Het jaarlijkse gesprek over lonen en beloningsverschillen binnen het bedrijf wordt verplicht. Dat geldt voor ondernemingen met meer dan 100 werknemers.

Wist je dat..

We binnen de Hanze academy ook meerdere bijeenkomsten organiseren en daarin de belangrijkste nieuwe wetten bespreken? Er worden praktische tips gegeven die je kunnen helpen binnen jouw organisatie.

Meer informatie?

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!