Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Anouk schreef er al eerder over. Maar nu is er duidelijkheid. Door de uitspraak die de Hoge Raad op 8 november 2019 heeft gedaan komt er een einde aan het tijdperk slapende dienstverbanden.
Het antwoord is dus ja. Maar daar moet je wel wat voor doen. Je moet zelf je werkgever verzoeken om het contract te beëindigen. Bij die beëindiging hoort dan natuurlijk de uitbetaling van de transitievergoeding. In verreweg de meeste gevallen gaat het dan om hele grote bedragen, soms tot € 81.000 bruto.
Vul dan het contactformulier hieronder in. Wij nemen contact met je op en zorgen er vervolgens voor dat je de transitievergoeding ontvangt. Wil je direct contact, neem dan contact met ons op via de volgende mogelijkheden.
De afgelopen jaren hielden veel werkgevers een dienstverband van een arbeidsongeschikte werknemer slapend om zo de transitievergoeding te ontlopen. Werkgevers vonden het onterecht om een transitievergoeding te betalen, nadat ze al 104 weken het loon hadden doorbetaald.
Om een opeenstapeling van kosten voor een werkgever te voorkomen is er een compensatieregeling voor de transitievergoeding opgesteld. Per 1 april 2020 kunnen werkgevers een compensatie vragen voor de transitievergoeding die is uitgekeerd als de arbeidsovereenkomst vanwege (langdurige) arbeidsongeschiktheid is beëindigd. Deze compensatie is ook van toepassing als er een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten.
Door de compensatieregeling van transitievergoeding ontstond natuurlijk de vraag of de werknemer nu wel een beëindiging kon afdwingen. Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad hierover duidelijkheid gegeven. Concreet houdt de uitspraak van de Hoge Raad in dat werkgevers nu moeten meewerken aan de beëindiging van de slapende dienstverbanden.
Op de werkgever rust de verplichting om op jouw verzoek het slapende dienstverband te beëindigen met betaling van de wettelijke transitievergoeding. Daarbij geldt dus dat die transitievergoeding niet meer hoeft te zijn, dan de transitievergoeding die de werkgever verschuldigd zou zijn bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst na 104 weken.
Op jouw verzoek moet de werkgever dus meewerken aan de beëindiging van je slapende dienstverband, met een betaling van de wettelijke transitievergoeding. Maar er is een uitzondering. Heb je bijvoorbeeld een reëel uitzicht op herstel? Dan hoeft jouw werkgever niet mee te werken aan de beëindiging van je dienstverband. In dat geval heeft de werkgever namelijk een ‘gerechtvaardigd belang’ om jou in dienst te houden. Het (bijna) bereiken van de AOW gerechtigde leeftijd is geen gerechtvaardigd belang om jou in dienst te houden.
Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?
Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!
Copyright ©2024 - Hanze advocaat