Wijzigingen in Arbeidsrechtland in 2021
Ieder jaar zijn er weer wijzigingen in arbeidsrecht. Het arbeidsrecht verandert constant. Vorig jaar hadden we natuurlijk te maken met een hele grote wijziging; De Wet Arbeidsmarkt in Balans. Maar ook dit jaar worden er wijzigingen doorgevoerd die in bepaalde situaties ingrijpend kunnen zijn.
Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Op 14 januari 2021 heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel “Bedrag ineens, RVU en verlofsparen”. Een van de drie onderdelen van deze wet is de versoepeling van de RVU-heffing. De wet biedt de mogelijkheid om aan een oudere werknemer een ontslagvergoeding mee te geven, zonder dat daarover de RVU-heffing van 52% dient te worden afgedragen. De voorwaarden hiervoor en de duur van de versoepeling van deze RVU-heffing worden in dit artikel besproken.
Transitievergoeding gaat omhoog
De maximale transitievergoeding in 2021 zal stijgen naar € 84.000,- bruto. Wanneer een jaarsalaris hoger is dan dit bedrag, geldt het bruto jaarsalaris als de maximale transitievergoeding.
Tweede tijdvak NOW
Het tweede tijdvak van NOW 3.0 begint per 1 januari 2021 en zal voortduren tot en met maart 2021
WW-premie
Door de komst van de WAB geldt een lagere WW-premie voor vaste contracten en een hogere WW-premie voor tijdelijke contracten. In 2021 daalt de hoge WW-premie naar 7,7%. De lage WW-premie is 5% minder, dus deze zal 2,7% zijn. Daarnaast geldt dat werkgevers een hoge WW-premie moeten afdragen voor werknemers met een vast contract die in een jaar 30% meer hebben gewerkt dan hun contracturen. Door corona is er in sommige sectoren veel overwerk nodig. Daarom heeft het kabinet besloten deze regel, ook in 2021, op te schorten.
Advies of even sparren of een van deze aanpassingen van invloed zijn op jouw organisatie en wat je nu al zou moeten doen? Dat kan!
Compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging
Vanaf 1 april vorig jaar is de regeling compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid in werking getreden. Vanaf 1 januari 2021 kunnen werkgevers ook compensatie krijgen van de betaalde transitievergoeding aan werknemers bij bedrijfsbeëindiging. Deze bedrijfsbeëindiging moet samen hangen met de pensionering of overlijden van de kleine werkgever.
Oproepkrachten; let op
Werkgevers moeten oproepkrachten vanaf 1 januari 2020 na 12 maanden een aanbod doen van een vast aantal uren. Oproepkrachten moeten vanaf 1 januari 2021 binnen een maand laten weten of hij dit aanbod accepteert.
Wist je dat..
We binnen de Hanze academy ook meerdere bijeenkomsten organiseren en daarin de belangrijkste nieuwe wetten bespreken? Er worden praktische tips gegeven die je kunnen helpen binnen jouw organisatie.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.