Rechter stelt verbetertraject verplicht bij disfunctioneren
Met de Wet werk en zekerheid is de toetsing door de rechter op een al dan niet terechte ontslagaanvraag aangescherpt. Een belangrijk punt betreft daarbij het zogenoemde ‘verbetertraject’. Van een werkgever wordt bij disfunctioneren verwacht dat er een verbetertraject is ingezet. Is dat niet gebeurt dan wordt het ontslag afgewezen. Maar ook als er helemaal geen ontslag overwogen wordt, is het verplicht om veel vaker gebruik te gaan maken van verbetercoaching bij disfunctioneren. Dat hoort bij goed-werkgeverschap.
Verbetertrajecten zelf doen?
“In de eigen organisatie is vaak wel een voldoende gekwalificeerde begeleider te vinden voor een verbetertraject. Vooral als het om kennis gaat, maar soms ook wel in de rol als coach op gedragsaspecten. Ook kan de leidinggevende of P&O manager zelf het traject doen. Maar let op voor de valkuil. Als iemand het ‘er even bij moet doen’, dan is dat niet een goede basis voor een procesmatig en inhoudelijk goed verbetertraject. Geen van beide partijen schiet daar dan iets mee op. En een rechter zal de eventuele ontslagaanvraag nog steeds afwijzen.”
Kies een professionele partij
Heeft de interne procesbegeleider echt voldoende tijd, niveau en ervaring om een verbetertrajecct te begeleiden? En hoe staat het met de onafhankelijkheid (want daar zal een rechter zeker naar kijken). Hoewel er heel wat situaties zijn die binnen de organisatie goed afgewikkeld kunnen worden, is het bij de zwaardere verbetertrajecten om juridische redenen én om een zuiver, onafhankelijk en vertrouwelijk proces te garanderen, vaak beter om een externe professional in te schakelen. De verbetercoach.
Wat doet de verbetercoach?
De coach is verantwoordelijk voor het gehele proces (ook bij haperingen), de verslaglegging, bemiddeling bij geschillen van inzicht, bevordering van de gezamenlijke inspanning en motivatie. Daarbij is hij gesprekspartner voor alle partijen en doorverwijzer voor inhoudelijk noodzakelijke specialisten (psychologen, cursusinstituten, mediation e.a.). Meestal zal de verbetercoach zelf het verbetertraject inhoudelijk begeleiden: coaching op competenties, gedrag en motivatie en de onderlinge communicatie tussen de betrokkenen. Soms is ook enige coaching van de betrokken leidinggevende gewenst.
Praat eens met een Verbetercoach bij Disfunctioneren
Hanze advocaat maakt gebruik van de inzet van een externe verbetercoach. Hij heeft veel ervaring met verbetertrajecten bij disfunctioneren. Bel ons gerust op 085 – 27 33 586 als je van gedachten wilt wisselen of een zaak met hem wilt bespreken.