Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Als je werkgever je heeft aangegeven afscheid te willen nemen, komt dit vaak als een donderslag bij heldere hemel. Dit zag je even niet aankomen. Bovendien is het geen fijn gevoel dat je werkgever afscheid van je wil nemen. Het kan voelen als een afwijzing. Je verliest je baan en daardoor je financiële zekerheid. Hoe ziet je toekomst eruit?

(G)een perspectief op de toekomst

Ik zie in mijn praktijk vaak dat werknemers later – vaak al na het eerste gesprek bij ons op kantoor- inzien dat ze misschien ook niet meer op hun plek zaten. En ineens komt het besef dat het misschien ook wel tijd is voor een nieuwe baan, een keer wat anders.

Ook al zie je het perspectief voor de toekomst even niet, dat is niet erg en zelfs best logisch. Naast jou maken vele andere werknemers hetzelfde proces door. En daar geldt ook: waar een deur dicht gaat, gaat er ook altijd weer een nieuwe deur open. Vergeet niet: dit biedt ook nieuwe kansen!

En dan rest nog één vraag, wel of niet ondertekenen?

In situaties zoals hierboven zal de werkgever in veel gevallen je een voorstel doen om tot een beëindiging te komen. Dit voorstel wordt ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd. Natuurlijk is het van belang dat deze goed nagekeken wordt en dat voor jou het maximale resultaat afgesproken wordt. Maar daarna rest de vraag, zal ik wel of niet ondertekenen? Hier volgen 6 redenen waarom je dat wel zou moeten doen.

1. Recht op een WW-uitkering

Door het ondertekenen van een WW-vriendelijke vaststellingsovereenkomst en het hanteren van de juiste opzegtermijn, kun je na het aflopen van je contract aanspraak maken op een WW-uitkering.

Over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst en het recht op een WW-uitkering schreef Sanne al eerder

2. Een ontslagvergoeding

Uiteraard kun je onderhandelen over een ontslagvergoeding. We raden dit zelfs aan! Hiermee kun je je WW-uitkering aanvullen. Vind je direct een nieuwe baan? Dan is deze vergoeding mooi meegenomen. In de vaststellingsovereenkomst wordt vaak aansluiting gezocht bij de transitievergoeding.

3. Vrijstelling concurrentiebeding

Heb jij een concurrentiebeding in je arbeidsovereenkomst staan? Die bepaling kan je kansen op de arbeidsmarkt flink beperken. Zorg er daarom altijd voor dat in de vaststellingsovereenkomst wordt opgenomen dat het concurrentiebeding komt te vervallen. Zo word je niet belemmerd in het vinden van een andere baan.

Lees hier 7 tips en tricks over het concurrentiebeding

4. Opleidingsbudget/ Outplacementbudget

Je kunt in een vaststellingsovereenkomst onderhandelen over een opleidings- of outplacementbudget, zodat je je bijvoorbeeld kunt omscholen. Je werkgever betaalt je carrière switch.

5. Nieuwe kans

Door het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst komt er inderdaad een einde aan je baan, maar hierdoor ontstaat er ook een kans om op zoek te gaan naar een veel leuke(re) uitdagende nieuwe baan.

6. Je kan afspreken wat je maar wil

Kortom; je kan afspreken wat je maar wil. De hoogte van de ontslagvergoeding, de duur van de opzegtermijn, de hoogte van het opleidingsbudget, al dan niet een positief getuigschrift en nog veel meer. Alle afspraken zijn onderhandelbaar. En uiteindelijk geldt: “Een vaststellingsovereenkomst? Prima, maar wel op mijn voorwaarden”. En die voorwaarden, die onderhandelen wij voor jou eruit. Bel gratis om de mogelijkheden te bespreken.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel of app mij en ik help je zo snel mogelijk!