Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

In 2020 gaat het dan eindelijk gebeuren. Een terugbetaling van de transitievergoedingen die uitgekeerd zijn aan medewerkers die 2 jaar ziek zijn geweest. Met een gemiddelde claim van € 13.500 levert dit elke organisatie in 2020 een mooie meevaller op.

Nu al aan het werk als je het bedrag in 2020 wilt ontvangen

Transitievergoedingen die na 1 juli 2015 zijn betaald aan zieke werknemers, kunnen vanaf 1 april 2020 worden geclaimd. Maar let op, het verzoek moet vóór 1 oktober 2020 worden ingediend. Daarna vervalt het recht om de ‘oude’ gevallen te claimen. Het bedrag nog in 2020 ontvangen? Dan zo snel mogelijk na 1 april 2020 het verzoek indienen. En dat begint nu al met het in kaart brengen van de oude gevallen en het compleet maken van de dossiers. Daarmee wordt ook het bedrag van de totale ‘meevaller’ duidelijk.

Lees hier de 4 tips om je voor te bereiden

Verwachte uitvoeringsproblemen bij het UWV

Het UWV verwacht zo’n 13.500 claims per jaar. En met een ‘achterstand’ van 5 jaar worden naar verwachting tussen 1 april en 1 oktober 2020 zo’n 67.500 verzoeken ingediend. Dit in combinatie met de uitvoering van een nieuwe wet en kersverse ICT systemen, maakt de verwachting reëel dat er veel opstartproblemen zullen zijn.

Besteed de transitieclaim uit voor een vaste prijs

De compensatieregeling betreft nieuwe wetgeving die bovendien nog op veel punten onduidelijk is. De procedures zullen veel tijd en energie gaan kosten. En omdat HR meer dan voldoende ander werk te doen heeft, wikkelt Hanze advocaat de claims graag voor je af. En dat voor een vast prijs. Meer weten?

Slapende dienstverbanden goedkoper beëindigen in 2020

2020 wordt het jaar om slapende dienstverbanden te beëindigen. Maar ook niet eerder dan dat. De regels voor transitievergoedingen worden namelijk per 1 januari 2020 aangepast. En dat levert een forse besparing op.

Lees hier hoe het precies zit met de transitievergoeding in 2020

Moet je ‘slapende’ dienstverbanden verplicht beëindigen? De Hoge Raad doet uitspraak.

Hoe je het ook wendt of keert, de afwikkeling van dienstverbanden na 2 jaar ziekte kost veel geld. En de kosten worden met de compensatieregeling bij lange na niet allemaal gedekt. Veel werkgevers willen de dienstverbanden dan ook graag slapende houden totdat de werknemer met pensioen gaat. De vraag is of dat mag.

Hierover wordt veel geprocedeerd en inmiddels ligt de zaak bij de Hoge Raad voor een einduitspraak. Voordat de Hoge Raad uitspraak doet, laat ze zich adviseren door de advocaat-generaal. Deze heeft op 18 september 2019 haar advies uitgebracht, waarbij ze aangeeft dat een werkgever in beginsel verplicht is om op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, een ‘slapend dienstverband’ te beëindigen onder betaling van de transitievergoeding.

De advocaat generaal vindt dus dat op de werkgever de verplichting rust om, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen. Dit kan anders zijn als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet en ze is geheel vrij om het advies van de advocaat generaal al dan niet te volgen.

Terug naar nieuwsoverzicht

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon