Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

De vakantie staat weer voor de deur. Misschien heb je al geboekt of moet je je vakantie nog aanvragen. Tijdens deze periode kun je tegen bepaalde zaken aanlopen waarop je het antwoord misschien niet zo goed weet. Vandaar dit artikel waarop we antwoord geven op 5 veelgestelde vragen.

1. De vakantieaanvraag, hoe?

Officieel moet je de vakantie schriftelijk aanvragen. In de arbeidsovereenkomst, cao of bedrijfsreglement kan staan hoe die aanvraag moet. De werkgever moet binnen twee weken reageren op dat verzoek. Zo hoort het te gaan. In de praktijk gaat het wel eens anders.

2. Mag de werkgever mijn vakantieaanvraag weigeren?

De werkgever mag de vakantieaanvraag alleen in zeer bijzondere gevallen afwijzen. Bij een afwijzing moet sprake zijn van een zogeheten ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’. Als er op geen enkele manier vervanging mogelijk is en hierdoor de werkzaamheden in gevaar komen kan de werkgever hier een beroep op doen. Een afwijzing van de vakantieaanvraag moet door de werkgever wel goed gemotiveerd worden, dit kan dus niet zomaar. Reageert de werkgever binnen twee weken niet op het vakantieverzoek? Of is het niet goed gemotiveerd? Dan staat de vakantie vast.

3. Intrekken goedgekeurde vakantie, mag dat?

Dit mag alleen in zeer bijzondere gevallen. Ook hier moet sprake zijn van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Na een goedgekeurde vakantie is de kans groot dat je ook meteen een vakantie gaat boeken. De schade die hieruit voorkomt –  een annulering van de geboekte vakantie – moet dan wel door de werkgever vergoed worden.

4. Ziekte tijdens vakantie – zonde van de vakantiedagen?

Ziek worden op vakantie is ontzettend vervelend. Gelukkig worden over de dagen dat je ziek bent tijdens je vakantie geen vakantiedagen ingehouden. Dit mag de werkgever, met uitzondering van afwijkende afspraken in bijvoorbeeld een cao, niet doen. Je moet je wel direct (schriftelijk) ziek melden bij je werkgever. Check dus na je vakantie goed of de werkgever niet te veel vakantiedagen heeft ingehouden. Zorg er daarnaast voor dat je tijdens je vakantie bereikbaar blijft voor je werkgever. Word je weer beter tijdens je vakantie? Geef dit dan ook meteen door.

5. Uitbetalen vakantiedagen?

Het jaar is voorbij en je hebt nog ontzettend veel vakantiedagen. In veel gevallen wil de werkgever voorkomen dat je te veel afwezig bent vanwege de stuwmeren aan verlofuren. De werkgever zou je kunnen vragen of ze (een deel van de) overgehouden vakantiedagen mogen uitbetalen. Bovenwettelijke vakantiedagen mogen worden uitbetaald. De werknemer moet daar wel toestemming voor geven. Wettelijke vakantiedagen mogen alleen worden uitbetaald bij het einde van het dienstverband. De hoofdregel is dat de werknemer de wettelijke vakantiedagen gebruikt voor vakantie. Wettelijke vakantiedagen vervallen na 1 juli in het daaropvolgende jaar. Dagen opgebouwd in 2017 vervallen dus op 1 juli 2018. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen pas na vijf jaar. Lees meer over het vervallen van vakantiedagen.

Vragen?

We beantwoorden graag al je vragen over de aanvraag van verlof en (onverhoopte) ziekte tijdens jouw vakantie.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!