Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Ontslag door corona. Dit is wat je (niet) moet doen. 

Heeft je werkgever aangegeven je te moeten ontslaan omdat het niet zo goed gaat met het bedrijf? Ga hier niet zomaar in mee! Bepaalde sectoren hebben het zwaar vanwege de coronacrisis en als jij in zo’n sector werkt denk je dat je misschien geen keus hebt. Maar die keus, die heb je zeker.

Ontslag vanwege financieel zwaar weer

Als het niet goed gaat binnen een bedrijf lijkt het soms dat een ontslag onvermijdelijk is. Maar dat is niet altijd zo! Ontslag is een vergaand middel en dat mag niet zomaar worden ingezet. De werkgever moet ook gekeken hebben naar minder ingrijpende maatregelen, bijvoorbeeld besparing op andere kostenposten.

Lees meer
handtekening-overeenkomst-hanze-advocaat

Ontslag? Teken niet zomaar bij het kruisje

Op een werknemer wordt veel druk uitgeoefend om voor ontslag te tekenen, soms zelfs door...

Lees verder

Voorop staat: jouw werkgever kan je niet zomaar ontslaan

Jouw werkgever kan niet zomaar afscheid van je nemen. Ook niet als er minder werk is of het financieel niet goed gaat. In tijden van corona kan jouw werkgever zelfs een beroep doen op financiële steun vanuit de overheid.

Twijfel je aan de reden die je werkgever geeft voor het ontslag? Of ben je van mening dat er misschien wel een andere functie voor jou beschikbaar is? Leg dit eens aan ons voor! We bespreken de mogelijkheden en de kans van slagen. En misschien wil je wel instemmen met het ontslag, maar dan onder betere voorwaarden. Dan kan je jouw twijfels goed gebruiken in de onderhandelingen. Neem vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie aan ons voor te leggen (085 27 33 586)

Procedure bij het UWV

Als je werkgever het ontslag wil doorzetten, dan moet er een ontslagaanvraag ingediend worden bij het UWV. Tegen deze ontslagaanvraag kan jij verweer voeren. Uiteindelijk beslist het UWV of er toestemming komt om jou te ontslaan. Dit is nog niet zo’n gemakkelijke procedure. De werkgever moet goed kunnen aantonen dat jouw ontslag noodzakelijk is en dat er geen andere mogelijkheid is. Ook moet zijn onderzocht of er misschien een andere functie binnen het bedrijf voor jou beschikbaar is.

Wat we in de praktijk veel vaker zien is dat de werkgever het ontslag er eerst probeert door te krijgen met een vaststellingsovereenkomst.

Lees hier de belangrijkste 8 punten van jouw vaststellingsovereenkomst. 

Stem nooit gelijk in met de vaststellingsovereenkomst

Misschien vraagt jouw werkgever je wel om de vaststellingsovereenkomst gelijk te ondertekenen. Doe dit niet! Laat de vaststellingsovereenkomst altijd controleren door een jurist. Er kan dan beoordeeld worden of jij recht hebt op een WW-uitkering en of het voorstel van jouw werkgever goed genoeg is.

Laat je de vaststellingsovereenkomst niet controleren? Dan kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het recht op een WW-uitkering. We krijgen helaas regelmatig telefoontjes van werknemers die een vaststellingsovereenkomst hebben getekend, maar vervolgens geen WW-uitkering kunnen krijgen. Hier lees je daar meer over. 

Valt er meer uit te halen?

Zoals gezegd: jouw werkgever kan je niet zomaar ontslaan. In principe moet de procedure bij het UWV doorlopen worden. Als jij wilt instemmen met een vaststellingsovereenkomst bespaar jij jouw werkgever deze procedure. Vaak is er om die reden alleen al ruimte om er betere voorwaarden uit te onderhandelen.

Bij een financieel zeer slechte situatie van jouw werkgever kan dit natuurlijk wat lastiger liggen, want van een kale kip kan je niet plukken! Desondanks blijft het advies: laat de overeenkomst controleren. En bij ons is een WW-check helemaal gratis!

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen? Wil je deze laten controleren of wil je hulp bij het onderhandelen met de werkgever? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bespreken je situatie, de redenen die je werkgever aanvoert en de onderhandelingsstrategie.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!