Een (dreigend) ontslag levert enorm veel spanning en onzekerheid op. Dat vreet continue aan je. Wat kan er met je gebeuren? Wat moet je nu doen? Wij helpen je met duidelijkheid, met voorbereiden en met een plan van aanpak. En we zijn dé specialist die een regeling voor je treft met je werkgever. Een regeling die recht doet aan de situatie. Dat geeft jou perspectief en de rust om weer vooruit te kunnen kijken.

Lees meer
handtekening-overeenkomst-hanze-advocaat

Ontslag? Teken niet zomaar bij het kruisje

Op een werknemer wordt veel druk uitgeoefend om voor ontslag te tekenen, soms zelfs door...

Lees verder

Er dreigt ontslag, wat moet ik doen?

Elke dag krijgen we telefoontjes van mensen die een ontslagaanzegging hebben gekregen. Soms komt het bericht als donderslag bij heldere hemel. Dan lijkt het alsof de werkgever in één dag 180 graden gedraaid is. En daar ligt dan ineens een ontslagvoorstel. En dan vraag je je af; ‘waarom gebeurt mij dit? Wat heb ik gedaan?’

In andere gevallen voel je het al een beetje aankomen. De sfeer op het werk slaat om. Je had al een aantal keren negatieve feedback gekregen. Er zijn een aantal lastige gesprekken geweest over het functioneren. Kortom: je had al het idee dat er een dossier tegen je werd opgebouwd. Natuurlijk brengt deze situatie ontzettend veel onzekerheid met zich mee. Hoe nu verder? Vind je ergens wel weer een andere (leukere) baan?

Heeft je werkgever je ontslag aangezegd? Of voel je dat het ontslag eraan zit te komen? Neem dan contact met ons op. We helpen je verder.

Het eerste wat we doen is de balans terugbrengen. Een werkgever kan je niet zomaar ontslaan en dat moet de werkgever vaak eerst van een advocaat te horen krijgen. Als een werkgever daar eenmaal van doordrongen is, dan is er een basis om verder te praten over de ontstane situatie en mogelijke oplossingen.

Onthoud: niks moet, (bijna) alles kan

Een ontslagaanzegging betekent nooit direct een einde van de arbeidsovereenkomst. Je hoeft namelijk niet in te stemmen met een beëindigingsovereenkomst. Je hebt immers een arbeidsovereenkomst en de afspraken die daarin staan die blijven gelden. Maar als de werkgever eenmaal heeft aangegeven te willen toewerken naar een einde van het dienstverband, dan staat de relatie vaak ook al op scherp. Dan zul je jezelf moeten afvragen, ‘wil ik hier nog heel graag blijven werken?’

Wil je weten wat je nu
- in jouw situatie -
zou moeten doen?

De oplossing: een vaststellingsovereenkomst?

Kom je (uiteindelijk) tot de conclusie dat een einde van de arbeidsovereenkomst misschien wel de beste oplossing is? Dan wordt er vaak een vaststellingsovereenkomst gesloten. In zo’n overeenkomst bepaal je samen met je werkgever wat erin komt te staan. Afspraken over de einddatum tot aan de ontslagvergoeding en over vrijstelling van werk tot aan het vervallen van een concurrentiebeding worden hierin opgenomen. Het doel van de vaststellingsovereenkomst is een einde van het dienstverband zonder dat er discussie kan bestaan over welke voorwaarde dan ook. Heb je bijvoorbeeld nog een stuwmeer aan verlofdagen openstaan? Maak hierover dan afspraken en leg deze vast in de vaststellingsovereenkomst.

Lees hier de 10 do’s en don’ts bij het sluiten van een vaststellingsovereenkomst

Heb ik altijd recht op een transitievergoeding?

Dat is de vraag die vaak gesteld wordt. En logisch natuurlijk! Vooral wanneer het aangezegde ontslag onterecht is en je liever je werk blijft doen. In de wet is geregeld dat je recht hebt op de transitievergoeding als het dienstverband door tussenkomst door de kantonrechter of het UWV wordt beëindigd. Vanaf dag 1 al recht op de transitievergoeding.

Maar hoe zit het dan in alle andere situaties? Een dienstverband wordt namelijk lang niet altijd beëindigd door tussenkomst van het UWV of de kantonrechter. Onze ervaring is dat in 90% van de ontslagzaken werknemer en werkgever er samen (met hulp van een advocaat of jurist) uitkomen door het sluiten van een beëindigingsovereenkomst.

De hoogte van de ontslagvergoeding

Voor de transitievergoeding is een vaste berekening opgesteld. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van jouw dienstverband en je bruto salaris. Wanneer de werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, wordt in veel gevallen aansluiting gezocht bij de transitievergoeding. Maar in sommige gevallen valt er meer uit te halen!

Bereken hier de hoogte van jouw transitievergoeding

Als de werkgever zonder goede reden je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt en uit alles blijkt dat hij ‘hoe dan ook’ van je af wil, dan raden we je altijd aan om hoog in te zetten. De transitievergoeding is dan de ondergrens. Hou daarbij altijd in je achterhoofd dat het eerste bod nooit het finale bod is. Ga dus altijd de onderhandelingen aan.

Weet je niet goed hoe je de onderhandelingen met je werkgever moet gaan insteken? En heb je geen idee wat je zou kunnen vragen van je werkgever? Neem contact met ons op om de voorwaarden van jouw vaststellingsovereenkomst door te spreken. Gratis en uiteraard vrijblijvend!

Lees meer
family-group-in-swimming-pool

Hanze advocaat maakt een vervelende situatie een stuk draaglijker

Jan Willem: "Van een mager voorstel van de werkgever tot een uitstekend resultaat"

Lees verder

Op deze pagina lees je alles over het ontslagrecht: onder welke voorwaarden kan ik ontslagen worden? Wat zijn mijn rechten en wat moet ik vooral (niet) doen?

Waarom je juridische hulp moet inschakelen

Een ontslag is nooit zonder gevolgen. Naast het feit dat je je baan kwijt raakt heeft een ontslag ook gevolgen voor je pensioenopbouw. En heb je nog geen nieuwe baan gevonden? Dan wil je na het einde van het dienstverband natuurlijk aanspraak maken op een WW-uitkering. En hoe weet je nu zeker dat je een WW-uitkering ontvangt? Waar let het UWV op en waar moet jij dus op letten?

Daarnaast wil je natuurlijk weten dat je het maximale uit de vaststellingsovereenkomst haalt. Hoe weet je wat je maximaal kan vragen? Hoe voorkom je dat de werkgever na het eerste tegenvoorstel direct de ‘deur dichtgooit’?

Bij Hanze advocaat werken alleen maar advocaten en juristen die gespecialiseerd zijn in het arbeidsrecht. Het voordeel? Wij weten dat je niet de enige bent die in een vervelende situatie zit op het werk. We hebben voor jou honderden werknemers bijgestaan. En al die dossiers zijn tot een goed einde gekomen. Dus wij weten dat dit ook voor jou geldt. Bespreek je situatie met ons en wij vertellen jou de beste aanpak.

Wil je weten wat je in jouw situatie zou moeten doen?

Vul hier je contactgegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact me je op. Gratis en vrijblijvend.

Icoon
Icoon
Icoon
Icoon

Hanze advocaat vind
je op deze locaties

locaties