Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Er dreigt ontslag, ik voel het. Wat moet ik doen? 

Een (dreigend) ontslag levert enorm veel spanning en onzekerheid op. Dat vreet continue aan je. Wat kan er met je gebeuren? Wat moet je nu doen? Wij helpen je met duidelijkheid, met voorbereiden en met een plan van aanpak. En we zijn dé specialist die een regeling voor je treft met je werkgever. Een regeling die recht doet aan de situatie. Dat geeft jou perspectief en de rust om weer vooruit te kunnen kijken.

”Binnen 4 dagen tekenen of je hebt pech…”

Lees meer
handtekening-overeenkomst-hanze-advocaat

Ontslag? Teken niet zomaar bij het kruisje

Op een werknemer wordt veel druk uitgeoefend om voor ontslag te tekenen, soms zelfs door...

Lees verder

Erwin wordt op maandag medegedeeld of hij uiterlijk donderdag een vaststellingsovereenkomst wil tekenen. Doet hij dat niet dan verdwijnt de extra ontslagbonus van een maandsalaris. Lees in de bovenstaande case hoe Erwin hiermee omgaat en zich niet zomaar laat kennen.

Er dreigt een contractbeëindiging, wat moet ik doen? 

Elke dag krijgen we telefoontjes van mensen die een ontslagaanzegging hebben gekregen. Soms komt het bericht als donderslag bij heldere hemel. Dan lijkt het alsof de werkgever in één dag 180 graden gedraaid is. En daar ligt dan ineens een ontslagvoorstel. En dan vraag je je af; ‘waarom gebeurt mij dit? Wat heb ik gedaan?’

In andere gevallen voel je het al een beetje aankomen. De sfeer op het werk slaat om. Je had al een aantal keren negatieve feedback gekregen. Er zijn een aantal lastige gesprekken geweest over het functioneren. Kortom: je had al het idee dat er een dossier tegen je werd opgebouwd. Natuurlijk brengt deze situatie ontzettend veel onzekerheid met zich mee. Hoe nu verder? Vind je ergens wel weer een andere (leukere) baan?

Het eerste wat we doen is de balans terugbrengen. Een werkgever kan je niet zomaar ontslaan en dat moet de werkgever vaak eerst van een advocaat te horen krijgen. Als een werkgever daar eenmaal van doordrongen is, dan is er een basis om verder te praten over de ontstane situatie en mogelijke oplossingen.

Onthoud: niks moet, (bijna) alles kan

Een ontslagaanzegging betekent nooit direct een einde van de arbeidsovereenkomst. Je hoeft namelijk niet in te stemmen met een beëindigingsovereenkomst. Je hebt immers een arbeidsovereenkomst en de afspraken die daarin staan die blijven gelden. Maar als de werkgever eenmaal heeft aangegeven te willen toewerken naar een einde van het dienstverband, dan staat de relatie vaak ook al op scherp. Dan zul je jezelf moeten afvragen, ‘wil ik hier nog heel graag blijven werken?’

De oplossing: een vaststellingsovereenkomst?

Kom je (uiteindelijk) tot de conclusie dat een einde van de arbeidsovereenkomst misschien wel de beste oplossing is? Dan wordt er vaak een vaststellingsovereenkomst gesloten. In zo’n overeenkomst bepaal je samen met je werkgever wat erin komt te staan. Afspraken over de einddatum tot aan de ontslagvergoeding en over vrijstelling van werk tot aan het vervallen van een concurrentiebeding worden hierin opgenomen. Het doel van de vaststellingsovereenkomst is een einde van het dienstverband zonder dat er discussie kan bestaan over welke voorwaarde dan ook. Heb je bijvoorbeeld nog een stuwmeer aan verlofdagen openstaan? Maak hierover dan afspraken en leg deze vast in de vaststellingsovereenkomst.

Lees hier hoe wij jou kunnen helpen met het behalen van het maximale resultaat voor jouw vaststellingsovereenkomst. Neem contact met ons op om de voorwaarden van jouw vaststellingsovereenkomst door te spreken. Gratis en uiteraard vrijblijvend!

Heb ik altijd recht op een transitievergoeding?

Dat is de vraag die vaak gesteld wordt. En logisch natuurlijk! Vooral wanneer het aangezegde ontslag onterecht is en je liever je werk blijft doen. In de wet is geregeld dat je recht hebt op de transitievergoeding als het dienstverband door tussenkomst door de kantonrechter of het UWV wordt beëindigd. Vanaf dag 1 al recht op de transitievergoeding.

Maar hoe zit het dan in alle andere situaties? Een dienstverband wordt namelijk lang niet altijd beëindigd door tussenkomst van het UWV of de kantonrechter. Onze ervaring is dat in 90% van de ontslagzaken werknemer en werkgever er samen (met hulp van een advocaat of jurist) uitkomen door het sluiten van een beëindigingsovereenkomst.

De hoogte van de ontslagvergoeding

Voor de transitievergoeding is een vaste berekening opgesteld. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van jouw dienstverband en je bruto salaris. Wanneer de werkgever je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, wordt in veel gevallen aansluiting gezocht bij de transitievergoeding. Maar in sommige gevallen valt er meer uit te halen!

Bereken hier de hoogte van jouw transitievergoeding

Als de werkgever zonder goede reden je een vaststellingsovereenkomst aanbiedt en uit alles blijkt dat hij ‘hoe dan ook’ van je af wil, dan raden we je altijd aan om hoog in te zetten. De transitievergoeding is dan de ondergrens. Hou daarbij altijd in je achterhoofd dat het eerste bod nooit het finale bod is. Ga dus altijd de onderhandelingen aan.

”Van een mager voorstel tot een uitstekend resultaat”

Lees meer

Lees verder

Aan het woord is Jan Willem die na een dienstverband van 16 jaar te horen krijgt dat hij niet meer welkom is bij zijn werkgever. Lees de bovenstaande case en ontdek hoe deze situatie voor Jan Willem is afgelopen. 

Waarom je juridische hulp moet inschakelen

Een ontslag is nooit zonder gevolgen. Naast het feit dat je je baan kwijt raakt heeft een ontslag ook gevolgen voor je pensioenopbouw. En heb je nog geen nieuwe baan gevonden? Dan wil je na het einde van het dienstverband natuurlijk aanspraak maken op een WW-uitkering. En hoe weet je nu zeker dat je een WW-uitkering ontvangt? Waar let het UWV op en waar moet jij dus op letten?

Daarnaast wil je natuurlijk weten dat je het maximale uit de vaststellingsovereenkomst haalt. Hoe weet je wat je maximaal kan vragen? Hoe voorkom je dat de werkgever na het eerste tegenvoorstel direct de ‘deur dichtgooit’?

Bij Hanze advocaat werken alleen maar advocaten en juristen die gespecialiseerd zijn in het arbeidsrecht. Het voordeel? Wij weten dat je niet de enige bent die in een vervelende situatie zit op het werk. We hebben voor jou honderden werknemers bijgestaan. En al die dossiers zijn tot een goed einde gekomen. Dus wij weten dat dit ook voor jou geldt. Bespreek je situatie met ons en wij vertellen jou de beste aanpak.

Veel gestelde vragen

Nee. Daar kunnen we heel duidelijk over zijn. Ook al lijkt jouw werkgever daar zelf zeker van te zijn, je kunt niet zomaar ontslagen worden. Een uitzondering geldt voor de proeftijd. In deze periode mag jouw werkgever (en jij trouwens ook) zonder goede reden de overeenkomst opzeggen. Verder geldt:  zolang het contract loopt moet jouw werkgever een goede reden hebben om tot ontslag over te mogen gaan. Is die goede reden er en dreigt er ontslag? Bel dan met ons via 085 27 33 586.  We bespreken jouw situatie en adviseren je direct over jouw positie en eventuele vervolgstappen die nodig zijn. Uiteraard geheel vrijblijvend.

Nee! Het advies is zelfs: teken niet. In ieder geval niet totdat je een jurist er naar hebt laten kijken. Zo’n document is ontzettend juridisch en er kan zomaar iets instaan wat je (op termijn) kan schaden. En waarschijnlijk is er zelfs ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden, bijvoorbeeld over de hoogte van de ontslagvergoeding of over de einddatum.

Ja dat kan. Een vaststellingsovereenkomst is namelijk een ontslag met wederzijds goedvinden. Jouw toestemming is nodig zodat de werkgever ook daadwerkelijk tot ontslag over kan gaan.

Het advies is in ieder geval om hierover het gesprek aan te gaan met jouw werkgever. Doet jouw werkgever je een voorstel zonder een ontslagvergoeding? Dan is dat een mager voorstel. In uitzonderlijke gevallen is dat oké, bijvoorbeeld als jouw werkgever je ook op staande voet had kunnen ontslaan. In bijna alle andere gevallen is het gebruikelijk dat er een ontslagvergoeding in de vaststellingsovereenkomst komt te staan. En hoe hoog die dan moet zijn? Dat is afhankelijk van jouw situatie en bespreken we graag in een persoonlijk gesprek met je.

Als jouw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd door tussenkomst van het UWV of de kantonrechter, dan heb je recht op een transitievergoeding. Ook als jouw werkgever jouw tijdelijke contract niet verlengd heb je recht op een transitievergoeding. Als jij zelf ontslag neemt heb jij hier geen recht op. Bij een vaststellingsovereenkomst geldt dit recht ook niet. Maar houd in je achterhoofd dat de werkgever de transitievergoeding ook moet betalen als hij naar de kantonrechter of het UWV gaat met een goed dossier. Dus ga niet zomaar akkoord als de werkgever geen ontslagvergoeding (of transitievergoeding) wil aanbieden.

Dat ligt eraan. Bij een uitspraak van de kantonrechter of een ontslagvergunning van het UWV kun je een WW-uitkering krijgen. Bij een vaststellingsovereenkomst is het heel belangrijk dat deze WW-vriendelijk is geformuleerd. Op deze pagina lees je daar meer over. Daarnaast is het belangrijk dat je aan deze voorwaarden voldoet die het UWV stelt. Is er sprake van een ontslag op staande voet, of neem je zelf ontslag? Dan heb je geen recht op een WW-uitkering.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op. Bel, stuur mij een bericht via WhatsApp of vul het contactformulier in en ik zal je zo snel mogelijk helpen!