Ik werd door mijn bedrijf “weg-gereorganiseerd”
En dat is een hele klap. We hebben zelden een werknemer bijgestaan die met dit nieuws luchtig omgaat. En in tijden van economisch zwaar weer is de klap extra hard omdat de arbeidsmarkt ook niet op zijn best is. Kortom, een bericht waar je allesbehalve blij van wordt.
Wat moet je (vooral niet) doen als je zo’n bericht krijgt?
Lees meer
Ontslag gekregen in de crisis? Tijd voor een goede strategie!
Los van alle juridische punten is het belangrijkste altijd: wat wil je zelf? Kijken of...
Lees verder
Je bent 53 en verliest na 18 jaar trouwe dienst je baan. In de coronacisis. Wat te doen? Petra (53) uit Groningen hield het hoofd koel en wist wat ze wilde. Dat hielp. Lees in bovenstaande case hoe Petra haar hoofd koel wist te houden en succesvol voor het maximale resultaat ging.
Win gelijk advies in
Advies inwinnen is het eerste wat je moet doen. Het hoeft niet meteen te betekenen dat je ook daadwerkelijk een advocaat inschakelt, maar het is goed om te weten waar je aan toe bent. Uiteraard is het ook belangrijk wat jij zelf wilt. Wil je heel graag blijven? Of vind je het prima om te vertrekken, maar dan onder de juiste voorwaarden?
Wil je graag blijven, dan moet er onder andere onderzocht worden of de werkgever jou wel voor ontslag had mogen voordragen. Misschien is er wel een collega in een zelfde functie, maar die korter in dienst is en die niet weg hoeft.
Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op. We bespreken de vervolgstappen en je (onderhandelings)positie.
Stem nooit gelijk in met ontslag
Als de werkgever besluit om te reorganiseren en er daardoor ontslagen vallen, kan de werkgever twee dingen doen. Hij kan naar het UWV gaan en vragen om een ontslagvergunning, of hij kan in gesprek met de betreffende werknemers en proberen een vaststellingsovereenkomst te sluiten. Ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden. In 9 van de 10 gevallen zal de werkgever eerst de vaststellingsovereenkomst proberen. Deze optie kost namelijk minder tijd.
Lees hier waar je op moet letten als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen.
Werkgevers hebben één doel voor ogen: zo snel en goedkoop mogelijk de reorganisatie afwikkelen. Dit kan met zich meebrengen dat je werkgever je vraagt op zeer korte termijn de overeenkomst te ondertekenen. Ga hier niet in mee. Gebruikelijk is dat je zo’n twee weken de tijd krijgt om over het ontslag na te denken en advies in te winnen. Maak hier ook gebruik van. Vaak is het zo dat werkgevers een mager eerste voorstel doen, er zal daarom veelal ruimte zijn om met een onderhandeling een beter resultaat te behalen.
Waarom je juridische hulp moet inschakelen
Een ontslag is nooit zonder gevolgen. Naast het feit dat je je baan kwijt raakt heeft een ontslag ook gevolgen voor je pensioenopbouw. En heb je nog geen nieuwe baan gevonden? Dan wil je na het einde van het dienstverband natuurlijk aanspraak maken op een WW-uitkering. En hoe weet je nu zeker dat je een WW-uitkering ontvangt? Waar let het UWV op en waar moet jij dus op letten?
Daarnaast wil je natuurlijk weten dat je het maximale uit de vaststellingsovereenkomst haalt. Hoe weet je wat je maximaal kan vragen? Hoe voorkom je dat de werkgever na het eerste tegenvoorstel direct de ‘deur dichtgooit’?
Bij Hanze advocaat werken alleen maar advocaten en juristen die gespecialiseerd zijn in het arbeidsrecht. Het voordeel? Wij weten dat je niet de enige bent die in een vervelende situatie zit op het werk. We hebben voor jou honderden werknemers bijgestaan. En al die dossiers zijn tot een goed einde gekomen. Dus wij weten dat dit ook voor jou geldt. Bespreek je situatie met ons en wij vertellen jou de beste aanpak