Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Nieuwsoverzicht februari 2020

We houden je graag up to date met alle arbeidsrecht artikelen die we plaatsen. Vanwege de drukte van alledag begrijpen we dat je geen tijd hebt om alle artikelen te lezen. Daarom tref je hier elke maand een nieuwsoverzicht aan van de geschreven artikelen. Hier volgt het Hanze nieuwsoverzicht februari 2020:

1) Kostenvergoeding UWV betekent forse financiële meevaller voor werkgevers

Heb je werknemers die wegens ziekte zijn vertrokken? En heb je hen een transitievergoeding betaald? Dan kun je een mooie financiële meevaller tegemoetzien. Vanaf 1 april a.s. kunnen betaalde transitievergoeding worden teruggevorderd. Lees het hele persbericht over deze nieuwe wetgeving hier.

2) Hoe werkt het terugvorderen van de betaalde transitievergoeding?

Over één maand is het echt zover. Vanaf 1 april 2020 treedt de Wet compensatie transitievergoeding in werking. Heb je na 1 juli 2015 afscheid genomen van werknemers die twee jaar ziek zijn geweest. En heb je toen de transitievergoeding betaald? Dan heb je recht op geld van het UWV!

Geen geld mislopen? De aanvraag voor ‘oude’ gevallen moet worden gedaan vóór 1 oktober 2020. Daarna geldt dat je geen compensatie kan krijgen voor werknemer die ziek uit dienst zijn gegaan voor 1 april 2020. Hoe dat allemaal werkt lees je hier.

3) De slapende dienstverbanden en de AOW-er, kan er nog gepiept worden?

De Hoge Raad heeft eind voor jaar geoordeeld dat een werkgever ‘op verzoek van’ een werknemer mee moet werken aan een beëindiging. Dit lijkt er dus op dat een werknemer eerst moet ‘piepen’ wil hij recht krijgen op de transitievergoeding.

En hoe zit het dan, wanneer de werknemer niet meer kan verzoeken om de beëindiging van zijn dienstverband  omdat deze inmiddels al is geëindigd door het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Kan deze pensionado dan toch nog aanspraak maken op de transitievergoeding?

4) Relaties op de werkvloer, wel of niet?

Vrijdag 14 februari was de dag van de liefde. Maar hoe werkt dat eigenlijk met relaties op de werkvloer. Mag dat (zomaar)? En wat kunnen de gevolgen zijn? Lees hier het artikel.

5) Medewerker ontslaan? Heb je wel een dossier?

Je kunt niet zomaar een werknemer ontslaan. Je moet daarvoor een goede, aantoonbare reden hebben. Eén van de eerste vragen die vaak door een advocaat wordt gesteld, is of er wel een ‘dossier’ is. Maar wat wordt hier nou eigenlijk mee bedoeld? William legt uit.

Terug naar het nieuwsoverzicht, klik hier.

 

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!