Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

In tijden waar computers steeds meer de overhand nemen, verdwijnen ook meer banen. Werk wat voorheen gedaan werd door mensenhanden, wordt overgenomen door computers en machines. In dat geval moet er worden gereorganiseerd. Een recent voorbeeld is de situatie bij Douwe Egberts. Waar moet je opletten als je in zo’n situatie zit?

Is er een Sociaal Plan?

In een Sociaal Plan maakt de werkgever met de vakbonden afspraken over collectief ontslag. De werkgever moet zich houden aan de afspraken die gemaakt zijn.

Vrijwillige vertrekregeling of vaststellingsovereenkomst?

Veel werkgevers zullen eerst proberen met de werknemers een vaststellingsovereenkomst te sluiten.

De situatie kan zich voordoen dat te weinig werknemer gebruik maken van een vrijwillige vertrekregeling. Of te weinig werknemers zijn bereid om een vaststellingsovereenkomst te sluiten. In dat geval moet de werkgever zich wenden tot het UWV. In dat geval wordt het afspiegelingsbeginsel toegepast. Het ontslag is dan niet meer vrijwillig en/of met wederzijds goedvinden.

Is de beëindigingsovereenkomst WW-vriendelijk?

Natuurlijk wil je aansluitend aan het dienstverband een WW-uitkering krijgen. Daarvoor is het van belang dat de vaststellingsovereenkomst WW-vriendelijk wordt geformuleerd. Daarnaast kijkt het UWV of de opzegtermijn in acht wordt genomen. Dit kan de wettelijke opzegtermijn zijn, of een afwijkende opzegtermijn opgenomen in het Sociaal Plan.

Krijg je een ontslagvergoeding aangeboden?

In een vaststellingsovereenkomst is de werkgever niet verplicht om een ontslagvergoeding aan te bieden. Natuurlijk ga je niet tekenen als er niet minimaal de transitievergoeding wordt uitbetaald. In het geval de beëindiging van het dienstverband via het UWV gaat, heb jij namelijk wel recht op de transitievergoeding. Bereken hier de hoogte van jouw transitievergoeding.

Is er een budget voor juridisch advies?

Naast bovengenoemde punten zijn er nog tal van andere punten die van belang zijn. Wij kunnen de gehele vaststellingsovereenkomst controle voor je uitvoeren. Je ontvangt een advies op 25 punten, onder andere of je wel of niet moet gaan tekenen. Vrijwel altijd betaalt de werkgever onze kosten.

Meer lezen?

Meer lezen over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst?

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon