Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Zo zit het met de vaststellingsovereenkomst en transitievergoeding

Wil je werkgever met jou een vaststellingsovereenkomst sluiten? Of heb jij de vaststellingsovereenkomst misschien zelf bij jouw werkgever aangekaart? Dan is de transitievergoeding een belangrijk onderwerp. Is jouw werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen bij een vaststellingsovereenkomst? Of heb jij misschien recht op een hogere ontslagvergoeding? We kunnen hierin duidelijk zijn: het recht op een transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst bestaat niet. Maar, dat betekent niet dat je het er maar bij moet laten zitten.

Ontslag met een vaststellingsovereenkomst

vaststellingsovereenkomst en transitievergoedingIn een vaststellingsovereenkomst staan afspraken tussen jou en jouw werkgever over het einde van het dienstverband. Afspraken over bijvoorbeeld de einddatum, het al dan niet doorwerken, maar ook afspraken over een ontslagvergoeding.

Ontslag met een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een ontslag met wederzijds goedvinden genoemd. Jij en jouw werkgever moeten het beiden over de voorwaarden eens zijn, anders kan een vaststellingsovereenkomst niet gesloten worden.

Voorstel ontvangen van jouw werkgever? Laat je altijd adviseren. Ook al lijkt de vaststellingsovereenkomst op het eerste gezicht goed. Bedenk dat de transitievergoeding geen maximale vergoeding hoeft te zijn. Daarnaast zijn tal van andere voorwaarden ook heel belangrijk. 

Het verschil tussen een ontslagvergoeding en transitievergoeding

De transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Maar een ontslagvergoeding hoeft niet altijd de transitievergoeding te zijn. Het verschil is dat de transitievergoeding en de berekening hiervan vastgelegd is in de wet. In de wet is een rijtje opgenomen wanneer de werknemer recht heeft op een transitievergoeding. In dat rijtje ontbreekt het ontslag met een vaststellingsovereenkomst. Als jij met je werkgever een vaststellingsovereenkomst sluit, zijn jullie vrij om elke vorm van een ontslagvergoeding af te spreken. Dit kan een hogere-, of lagere vergoeding zijn, maar zou bijvoorbeeld ook een periode van vrijstelling van werkzaamheden kunnen zijn met doorbetaling van het salaris.

Vaststellingsovereenkomst vergoeding berekenen

De hoogte van een ontslagvergoeding is afhankelijk van jouw situatie. Komt de mededeling van het ontslag en het sluiten van de vaststellingsovereenkomst uit de lucht vallen? Zijn er nooit eerder gesprekken geweest? Was jouw werkgever altijd tevreden en heb je daarnaast ook nog een lang dienstverband? Dan is de transitievergoeding erg minimaal. Ons advies: neem hier geen genoegen mee en ga de onderhandeling met jouw werkgever aan.

Het ligt anders als jouw werkgever een ijzersterk dossier heeft. Of als jij zelf het initiatief hebt genomen voor de vaststellingsovereenkomst.

Leg ons jouw situatie voor en wij adviseren je gelijk over jouw onderhandelingspositie. Gratis én vrijblijvend. 

De hoogte van jouw transitievergoeding

Voor de berekening van de transitievergoeding geldt een vaste formule. Deze is afhankelijk van de duur van jouw dienstverband en de hoogte van jouw totale salaris. Dus niet alleen wat je maandelijks (of wekelijks) gestort krijgt, maar ook:

  • het vakantiegeldTransitievergoeding berekenen
  • eventuele bonussen/winstuitkeringen
  • onregelmatigheidstoeslag / ploegentoeslag
  • eindejaarsuitkering

De opbouw van de transitievergoeding is 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar. De hoogte van jouw transitievergoeding kun je berekenen op deze pagina.

Ga niet zomaar akkoord met een vaststellingsovereenkomst zonder ontslagvergoeding of transitievergoeding!

We weten dat werkgevers behoorlijk druk kunnen leggen op werknemers. Vooral als het gaat om het sluiten van een beëindigingsovereenkomst. Laat je hierover altijd adviseren, ook al lijkt het voorstel op het eerste gezicht goed. Bedenk dat de transitievergoeding geen maximale vergoeding hoeft te zijn. Daarnaast zijn tal van andere voorwaarden ook heel belangrijk.

Hallo ik ben Mariska . Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!