Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

10 tips bij het sluiten van een leer-arbeidsovereenkomst

In de zorg worden heel veel leerlingen opgeleid. Dit gebeurt vaak via een werk-leer traject. Afspraken die je hierover maakt met de leerling leg je vast in een leer-arbeidsovereenkomst. Maar waar moet je nou op letten bij het sluiten van zo’n leer-arbeidsovereenkomst? En hoe leg je deze afspraken goed vast? We geven je 10 tips bij het sluiten van een leer-arbeidsovereenkomst in de zorg.

1. Een leer-arbeidsovereenkomst of een stage-overeenkomst?

Beoordeel altijd eerst of je een leer-arbeidsovereenkomst of een stage-overeenkomst gaat sluiten.

Gaat de leerling vooral naar school? Volgt hij bijvoorbeeld een Beroeps Opleidende Leerweg (BOL)? Dan sluit je een stage-overeenkomst. Er is dan geen sprake van een arbeidsovereenkomst.

Werkt de leerling veel en gaat hij maar af en toe naar school? Zoals bij een BBL, de Beroeps Begeleidende Leerweg? Dan krijgt de leerling loon en is er wél sprake van een arbeidsovereenkomst.

2. De duur van de overeenkomst

Sluit je een leer-arbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding? Neem dan altijd een einddatum op in de leer-arbeidsovereenkomst.

3. Ontbindende voorwaarde

Neem altijd een ontbindende voorwaarde op voor het geval de opleiding tussentijds wordt beëindigd. Wanneer de opleiding stopt, wil je als werkgever ook dat de leer-arbeidsovereenkomst stopt.

4. Laat de overeenkomst checken

Wil je zeker weten dat de ontbindende voorwaarde in jullie overeenkomst klopt? Laat ’m door ons checken. Zo voorkom je gedoe. Bel onze helpdesk, wij helpen je graag!

5. Langdurige arbeidsongeschiktheid

Bij het stoppen van de opleiding door langdurige arbeidsongeschiktheid, kún je een beroep op de ontbindende voorwaarde. Maar dat is niet altijd verstandig. Rechters kijken namelijk heel erg strikt. Wil je toch een beroep doen op deze ontbindende voorwaarde? Leg het dan eerst aan ons voor. Wij adviseren je of het -gezien de omstandigheden- wel of niet slim is. Bel onze helpdesk voor vrijblijvend advies.

6. Van tijdelijk naar onbepaalde tijd

De ketenregeling bepaalt wanneer een tijdelijke overeenkomst overgaat in een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Goed om te weten: deze regeling geldt niet voor BBL overeenkomsten. Ze tellen niet mee in de keten. Daarnaast zijn in sommige zorg-CAO’s overeenkomsten met als doel educatie, ook uitgezonderd voor de ketenregeling. Bekijk in jullie cao welke regels gelden.

7. Studiekostenbeding

Als werkgever betaal je de studiekosten van je leerling. Dit is een forse investering. Zegt de leerling de leer-arbeidsovereenkomst op? Of is er sprake van ontslag op staande voet? Dan kun je de betaalde studiekosten terugvorderen via het studiekostenbeding. Sluit dus altijd een rechtsgeldig studiekostenbeding.

8. VOG-verplichting

Geldt voor de leerling-werknemer ook een verplichte verklaring omtrent gedrag (VOG)? Neem daar dan altijd een ontbindende voorwaarde voor op in de leer-arbeidsovereenkomst.

9. Recht op transitievergoeding

Ook bij een leer-arbeidsovereenkomst geldt de transitievergoeding. Wel is het makkelijker om bij bijvoorbeeld een BBL-overeenkomst, de inzetbaarheidskosten in mindering te brengen op de transitievergoeding. Dat komt doordat de leerling-werknemer hier niet op voorhand mee in hoeft te stemmen.

10. Masterclass ‘Opleiden in de zorg’

Naast als deze tips zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet houden. Tijdens de masterclass hoor je alle ins en outs over de Leerling in de Zorg. Je ontvangt na afloop ons template van de Leer-arbeidsovereenkomst. Helemaal gratis. Zo kun je direct aan de slag! Bekijk al onze webinars hier.

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!