Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

We houden je graag up to date met alle arbeidsrecht artikelen die we plaatsen. Vanwege de drukte van alledag begrijpen we dat je geen tijd hebt om alle artikelen te lezen. Daarom tref je hier elke maand een nieuwsoverzicht aan van de geschreven artikelen. Hier volgt het Hanze nieuws van juli 2020.

1) Eenzijdig wijzigingsbeding arbeidsvoorwaarden – mag je het loon van je werknemer verlagen?

Veel bedrijven verkeren door de coronacrisis in economisch zwaar weer. Om de kosten te drukken wordt naar allerlei mogelijke maatregelen gekeken. Bij veel bedrijven zijn de loonkosten een van de grootste kostenposten. De NOW-regeling van de overheid vergoedt een deel van deze kosten, maar dat betekent niet dat werkgevers hiermee gered zijn. De vraag is dan of je deze kosten kan beperken. Dat zou kunnen door te reorganiseren, waarbij je afscheid neemt van een deel van het personeel. Een andere optie is om het loon van het bestaande personeel te verlagen, zodat je van niemand afscheid hoeft te nemen. Maar kan dat zomaar?

2) Overheidsadvies om zoveel mogelijk thuis te werken, geeft geen recht op thuiswerken

Het zeer algemeen geformuleerde overheidsadvies over zoveel mogelijk thuisweken gaat niet zover dat er sprake is van een recht op thuis werken. Vorige maand liet de kantonrechter zich uit over een werknemer die een arbeidsplaatswijziging verzocht in verband met corona crisis. In de uitspraak wordt duidelijk hoe de rechter omgaat met het overheidsadvies ‘werk zoveel mogelijk thuis’. Lees hier het artikel.

3) Ook bij mediation vrijheid van advocaatkeuze

Op 14 mei 2020 heeft het Europese Hof een belangrijk arrest gegeven inzake de vrijheid van advocaatkeuze. Er geldt namelijk ook een vrije advocaatkeuze bij een bemiddeling (mediation) en bij ‘buitengerechtelijke’ onderhandelingen. En dat is voor de verzekerde niet altijd duidelijk. Lees hier welke gevolgen dat heeft voor jou als verzekerde.

4) Hoe zit het ook alweer met.. het afspiegelingsbeginsel

In tijden van economisch zwaar weer horen we steeds vaker dat bedrijven besluiten te gaan reorganiseren. Vaak gaat dit gepaard met een ontslagronde en dan komt het afspiegelingsbeginsel om de hoek kijken. Je hebt er vast wel eens over gehoord. Maar wat houdt dit nu precies in en mag je hier ook vanaf wijken? Sharon legt het je uit!

Terug naar al het nieuws

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon