Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Hanze nieuws

We houden je graag up to date met alle arbeidsrecht artikelen die we plaatsen. Vanwege de drukte van alledag begrijpen we dat je geen tijd hebt om alle artikelen te lezen. Daarom tref je hier elke maand een nieuwsoverzicht aan van de geschreven artikelen. Hier volgt het Hanze nieuws van september 2020.

1) Hoe zit het in de zorg met… de zieke werknemer?

Als een werknemer arbeidsongeschikt is door ziekte dan heeft de werkgever 104 weken een loondoorbetalingsverplichting. In de wet staat dat deze doorbetaling 70% van het loon van de werknemer betreft. De eerste 52 weken moet de werknemer hierbij ten minste het wettelijk minimumloon ontvangen. Dit is het wettelijk uitgangspunt.

In veel zorg cao’s zijn aanvullende bepalingen hierop opgenomen.

2) De oudere werknemer en de tijdelijke versoepeling van de RVU

Een regeling die tot doel heeft om een overbruggingsuitkering tot de pensioendatum aan werknemers te bieden, wordt door de Belastingdienst aangemerkt als RVU (regeling vervroegd uittreden). Dit heeft tot gevolg dat je als werkgever een eindheffing van 52% bent verschuldigd. Het is de bedoeling dat er vanaf 2021 onder bepaalde voorwaarden een tijdelijke vrijstelling van deze eindheffing wordt ingevoerd.

3) Compensatie ontslaggeld blijft liggen

Verschenen in het Dagblad van het Noorden

Het kantoor van Landstra behandelde de afgelopen maanden zo’n 200 aanvragen. ,,Maar dat was steeds voor grotere bedrijven. Die hebben de zaken op orde. Ik denk dat veel kleinere werkgevers geen idee hebben. In de praktijk komen we dat ook bijna dagelijks tegen.’’

Volgens Landstra heeft het UWV zelf becijferd dat er zo’n 15.000 werkgevers per jaar zijn die een claim in kunnen dienen. In totaal zo’n 75.000 werkgevers over de laatste vijf jaar dus. ,,Zoveel aanvragen zijn er niet gedaan. En nu kan het nog een paar dagen, dan is het voorgoed over.’’

4) Thuiswerken volhouden? Lees hier 8 tips

Nog steeds werkt een groot deel van ons land vanuit huis. Het thuiswerken is het nieuwe normaal aan het worden. Hierbij geef ik je acht tips om effectief thuis te werken en het ook nog een beetje leuk te houden. Lees hier het artikel.

5) Mijn werknemer wil zich niet laten testen op corona, wat nu?

De overheid adviseert mensen die corona gerelateerde klachten hebben om zich te laten testen. Het komt voor dat werknemers zich niet willen laten testen. In dit artikel wordt uiteengezet welke gevolgen dit heeft en of je als werkgever hierop invloed kunt uitoefenen.

Terug naar al het nieuws

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon