Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

1. Mondkapjesplicht in de zorg – ontslag voor de weigeraar

Het is juni 2021, corona gaat nog volop rond. Zorgassistent Geert is het mondkapje zat. ‘Het biedt schijnveiligheid en ik krijg steeds bloedneuzen en uiteindelijk ontstekingen’, zegt Geert en hij meldt zich ziek. Het UWV rapporteert in een deskundigenoordeel dat het mondkapje weliswaar kan zorgen voor klachten, maar dat Geert daarmee wel zijn werk kan doen. De werkgever stelt Geert voor een keuze: werken mét mondkapje óf ontslag. Lees hier waarom de rechter akkoord gaat met ontslag zonder transitievergoeding.

2. Ziek en toch stiekem ergens anders gaan werken

Een werkneemster werkt 32 uur per week in een GGZ-instelling als ze een verkeersongeval krijgt. Ze herstelt langzaam en gaat reïntegreren, maar ondertussen werkt ze ook bij een andere werkgever. Moet ze dat melden? Jazeker en dit is zelfs reden voor ontslag op staande voet. Alle details lees je hier.

3. Wie eist bewijst: heeft Lisa de bewoonster verwond?

Het is zondag, 9 februari. Er klinkt een gil door de gang van de kleinschalige woonvorm voor dementerende ouderen in Den Haag. Het is een 94-jarige bewoonster. Er ligt bloed op haar bed en op haar arm zit een wond. ‘Dat heeft Lisa gedaan’, zegt ze, ‘ze heeft me geknepen’. Lisa werkt als verzorgende. ‘Ik heb haar zacht bij haar polsen gepakt om te voorkomen dat ze naar de verwondingen op haar benen zou grijpen’, zegt Lisa. De zorginstelling ontslaat haar op staande voet. ‘We weten zeker dat Lisa dit gedaan heeft. Zij gaat vaker ruw om met bewoners’. Wat is er precies gebeurd op zondag 9 februari? Wie eist bewijst! Hier lees je hoe de zorginstelling verliest bij de eerste rechter, maar alsnog gelijk krijgt in hoger beroep.

4. ‘Jouw borsten zijn dubbele airbags’. Grapje?

Een medewerker van het Diakonessenhuis in Utrecht, 15 jaar in dienst, raakt op de parkeerplaats de borsten van een collega aan en noemt ze ‘dubbele airbags’. Op beelden van de beveiligingscamera is dat te zien. Grapje? De rechter vindt van niet. Het gedrag is ernstig verwijtbaar, het ontslag is terecht en de werknemer krijgt geen transitievergoeding. Maar niet alle rechters zijn zo streng bij grensoverschrijdend gedrag. Lees daarover hier meer.

5. Een nieuwe baan, een heel slecht bericht en vervolgens ontslag

‘Je hebt longkanker en het ziet er niet goed uit’, zegt de arts tegen Lisette. Haar leven stort in. Ze heeft net een nieuwe baan. ‘De huidige situatie staat ons helaas niet toe een andere beslissing te nemen’, schrijft haar nieuwe werkgever en ze wordt ontslagen in de proeftijd. Dat mag niet, zegt de rechter, zelfs niet in de proeftijd. Want het ontslag heeft te maken met ziekte. Lees hier verder over de schadevergoeding die Lisette krijgt.

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon