Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

Nog even en dan is het 1 januari 2020. Het moment waarop de WAB in werking zal treden. Waar moet je rekening mee houden? Wat moet je (niet) doen?

Hieronder een overzicht van de 5 belangrijkste wijzigingen.

1) De WAB en tijdelijke contracten

Vanaf 1 januari 2020 wordt de ketenregeling weer uitgebreid van 2 naar 3 jaar. Dat betekent dat je vanaf dan voor een periode van 3 jaar tijdelijke contracten mag aanbieden. De regel dat het om maximaal 3 tijdelijke contracten mag gaan blijft. Tenzij er tussen de contracten meer dan 6 maanden zit. In dat geval mag je onbeperkt gebruik maken van tijdelijke contracten. De nieuwe regels voor de tijdelijke contracten gaan in per 1 januari 2020 en hebben onmiddellijke werking. Dat betekent dat op een arbeidsovereenkomst die eindigt op of na 1 januari 2020 een ketenbepaling van 3 jaar van toepassing is, ook als de arbeidsovereenkomst is aangegaan voor 1 januari 2020.

Ons advies is om de tijdelijke contracten bij langs te lopen en in kaart te brengen wat de mogelijkheden tot verlenging zijn.

Lees hier meer over de wijzigingen met betrekking tot tijdelijke contracten.

2) De WAB en oproepcontracten

Oproepkrachten die vanaf 1 januari 2020 langer dan 12 maanden in dienst zijn, dienen een aanbod te ontvangen voor een vast aantal uren. En die vaste arbeidsomvang is het gemiddelde aan gewerkte uren per week van de voorgaande 12 maanden. Ja inderdaad, dat kan nog wel eens een klus zijn, een klus met consequenties.

Op 1 januari 2020 zijn er hoogstwaarschijnlijk veel werknemers die al langer dan 12 maanden werken op basis van een oproepcontract. Al deze werknemers moet de werkgever in januari 2020 een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang.

Wil je een gratis model aanzeggingsbrief ontvangen? Stuur dan een mail naar bennink@hanzeadvocaat.nl of bel naar 085 27 33 586.

In dit artikel beantwoorden we zeven vragen over het oproepcontract en de wijzigingen

3) De WAB en ontslag

Vanaf 1 januari 2020 kan de rechter sneller tot een ontslag komen. Het ontslag hoeft dan namelijk niet gebaseerd te zijn op één enkele grondslag, maar op een combinatie van gronden, de zogeheten i grond. Bijvoorbeeld een combinatie van disfunctioneren en een verstoorde arbeidsverhouding. Van belang is wel dat er sprake moet zijn van de werkgever ‘in alle redelijkheid niet langer verwacht kan worden dat het dienstverband in stand blijft’. Het kan er wel toe leiden dat de transitievergoeding  met 50% omhoog gaat.

Anjo vertelt je in dit artikel of hij verwacht dat het ontslagrecht hiermee makkelijker wordt.

4) De WAB en de transitievergoeding

In de WAB worden een aantal wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de opbouw van de transitievergoeding:

  1. Vanaf dag 1 van de arbeidsovereenkomst ontstaat er recht op de transitievergoeding
  2. De verhoogde opbouw na 10 jaar wordt afgeschaft
  3. De verhoogde transitievergoeding voor 50-plussers geldt niet meer
  4. De overbruggingsregeling voor kleine werkgevers komt te vervallen

In de nieuwe situatie wordt de hoogte van de transitievergoeding per dag berekend.

Hoe je op deze wijzigingen moet anticiperen vertelt Roelien je in dit artikel.

5) De WAB en de WW-premie

Het kabinet wil stimuleren dat werkgevers eerder overgaan tot afgifte van een vast contract. Een van de maatregelen is dat de WW-premie bij vaste contracten lager wordt dan die bij tijdelijke contracten. De hoofdregel is dat de lage premie mag worden afgedragen voor werknemers met een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, tenzij er sprake is van een oproepovereenkomst. Uit de toelichting op de wet blijkt dat de jaarurensystematiek niet gezien wordt als een oproepcontract.

Lees hier meer over de lagere WW-premie.

En hoe nu verder?

De wijzigingen kunnen behoorlijk van invloed zijn op je organisatie. Werk je bijvoorbeeld veel met oproepcontacten, dan is het goed om inzichtelijk te hebben wie straks allemaal een aanbod moeten krijgen. Wellicht heb je al wat werknemers op het oog waar je afscheid van wil nemen. Kun je dat beter zo snel mogelijk doen? Of moet je het in gang gaan zetten na 1 januari 2020?

Uiteraard zijn onze specialisten bereikbaar om je te adviseren. Neem gerust contact met ons op. Gratis en vrijblijvend.

 

WAB – poster

Download hier onze Wet arbeidsmarkt in balans poster voor een overzicht van alle wijzigingen.

Terug naar nieuwsoverzicht

Hallo ik ben William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!