Hanze nieuws
We houden je graag up to date met alle arbeidsrecht artikelen die we plaatsen. Vanwege de drukte van alledag begrijpen we dat je geen tijd hebt om alle artikelen te lezen. Daarom tref je hier elke maand een nieuwsoverzicht aan van de geschreven artikelen. Hier volgt het Hanze nieuws van augustus 2020.
1) Ziek door arbeidsconflict: ook recht op beëindiging en transitievergoeding?
De kantonrechter Alkmaar heeft zich op 14 juli jl. gebogen over de vraag of ook een situatief arbeidsongeschikte werknemer een beroep kan doen op de beëindiging van het dienstverband met uitbetaling van de transitievergoeding. Nee, aldus de kantonrechter Alkmaar. Een interessante uitspraak voor de praktijk!
2) Betaalde transitievergoeding terugkrijgen? Lees hier 9 tips
Na 1 juli 2015 afscheid genomen van werknemers die twee jaar ziek zijn geweest? En heb je toen de transitievergoeding betaald? Dan heb je recht op geld van het UWV! De aanvraag voor ‘oude’ gevallen moet worden gedaan vóór 1 oktober 2020. Daarna geldt dat je geen compensatie kan krijgen voor werknemer die ziek uit dienst zijn gegaan voor 1 april 2020. Zeker weten dat je de compensatie ontvangt? Lees hier de 9 tips.
3) 7 tips bij een schorsing of non-actiefstelling
Je bent geschorst of op non-actief gezet. Een zeer vervelende situatie. Nu is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen, zodat je later geen hinder ondervindt van het feit dat je niets hebt gedaan. Hier lees je 7 tips over wat je (niet) moet doen.
4) Geen vrijheid advocaatkeuze bij lidmaatschap vakbond
Op 10 juli 2020 heeft de Hoge Raad aangegeven dat het verlenen van rechtsbijstand door de FNV niet kan worden vergeleken met een rechtsbijstandsverzekeraar zoals de DAS of de Arag. Er is dus helaas geen sprake van vrijheid van advocaatkeuze bij een vakbond. Lees hier het artikel.
5) Re-integratie in coronatijden
Tijdens de coronacrisis hebben veel werkgevers hun re-integratie inspanningen op een lager pitje gezet. Een veelgehoord argument: “Ik heb de deuren van mijn bedrijf tijdelijk moeten sluiten, dus re-integratie lukt nu überhaupt niet”. Of: “Met onze teruglopende omzet heb ik helemaal geen geld voor een duur tweede spoor traject.” Wat wordt er eigenlijk van werkgever én werknemer verwacht?
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.