Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Tips om de betaalde transitievergoeding terug te krijgen 

Sinds 1 april 2020 is het mogelijk om de betaalde transitievergoeding aan zieke werknemers terug te vorderen. Inmiddels hebben we voor onze zorgklanten al meer dan €2.500.000,- geïncasseerd!

Wil je betaalde transitievergoeding na twee jaar ziekte ook terugvragen? Wij regelen het voor je. Van aanvraag tot de afwikkeling bij het UWV. Bel ons op 085 – 27 33 586.

Ga je liever zelf aan de slag? Lees dan de tips voor de aanvraag van de compensatie.

Na 1 juli 2015 afscheid genomen van werknemers die twee jaar ziek zijn geweest? En heb je toen de transitievergoeding betaald? Dan heb je recht op geld van het UWV! 

1) Hou de termijn in de gaten!

Er geldt een termijn van 6 maanden om de compensatie aan te vragen. Deze gaat lopen vanaf het moment dat je de transitievergoeding hebt betaald. Heb je de transitievergoeding in termijnen betaald? Dan gaat de zes maanden termijn lopen nadat de laatste termijn is betaald.

2) Geen aanvraag zonder eHerkenning niveau 3

De aanvraag voor de compensatie gaat via het werkgeversportaal. Je moet over eHerkenning niveau 3 beschikken, anders kan er geen aanvraag worden gedaan. Uiteraard kan er eHerkenning worden aangevraagd. Maar dit kost veel tijd en geld. Hier wordt uitgelegd hoe de aanvraag van eHerkenning in zijn werk gaat.

3) Geen eHerkenning? Dan is ketenmachtiging de oplossing

Gelukkig is er ook een andere manier, namelijk de aanvraag laten indienen via een ketenmachtiging. Hiervoor hoef je als organisatie niet zelf eHerkenning te hebben en hoef je dus ook zelf niks in te regelen. Zo bespaar je tijd en geld.

Gedoe, vragen, tijdslurpers en onduidelijkheden voorkomen? Besteed de transitieclaims uit aan Hanze advocaat. Wij zorgen ervoor dat je het geld van de betaalde transitievergoeding terugkrijgt. We nemen het proces van je over, van begin tot het einde. Inclusief het inregelen van de ketenmachtiging. Bel ons op 085 – 27 33 586.

4) Zorg dat je alle stukken en gegevens op orde hebt

Voordat je begint met de aanvraag is het belangrijk dat je alle stukken en informatie compleet hebt. In dit artikel vind je een overzicht van de benodigde stukken voor de aanvraag. Hou daarnaast ook het rekeningnummer waarop je de vergoeding wilt ontvangen, het loonheffingennummer, sectorcode en code risicopremiegroep bij de hand. De laatste twee vind je op de brieven van de belastingdienst.

5) Stuur de juiste loonstroken mee

Het UWV wil minimaal twee loonstroken ontvangen:

  1. De loonstrook van de periode voorafgaand aan de datum waarop de (ex-)werknemer 1 jaar ziek was. Bijvoorbeeld: is de werknemer op 10 mei 2019 ziek uitgevallen? Dan moet er een loonstrook meegestuurd worden van april 2020.
  2. De loonstrook van de periode waarin het opzegverbod wegens ziekte is verstreken. Dit is de loonstrook van de periode waarin de 104 loondoorbetaling is bereikt.

In sommige situaties wil het UWV meer loonstroken zien. Heb je de werknemer ORT of ploegentoeslag betaald? Dan moet je de laatste 12 loonstroken voorafgaand aan het opzegverbod meesturen. Maakt jouw organisatie gebruik van jaarstaten? Dan mogen deze ook meegestuurd worden. Dat scheelt een hoop gezoek naar tal van loonstroken!

Heb je de werknemer winstuitkeringen of bonussen betaald? Dan wil het UWV de loonstroken zien van de laatste 36 maanden voor het opzegverbod waar de betaling van een bonus of winstuitkering op staat.

6) Bewijs van betaling transitievergoeding: is een loonstrook voldoende?

Het UWV wil zeker weten dat de transitievergoeding ook daadwerkelijk is betaald aan de werknemer. Een loonstrook is dan ook niet voldoende, een bankafschrift wel.

Gaan de betalingen mee in een betaalbatch en is daarom niet goed zichtbaar dat de transitievergoeding is betaald? Bel gerust even om te overleggen hoe je dat het beste aan kan pakken.

7) Geen arbeidsovereenkomst meer? Geen probleem!

Het UWV wil een document zien waar de begindatum van de arbeidsovereenkomst op staat. Een loonstrook is dan ook prima.

8) Zonder berekening wordt de aanvraag als niet compleet beschouwd

In negen van de tien gevallen wordt bij de beëindiging van de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte een vaststellingsovereenkomst gesloten. Je bent als werkgever in die gevallen niet verplicht om de transitievergoeding aan te bieden. Dit mag ook een lager, of juist hoger bedrag zijn. Soms is de betaalde ontslagvergoeding niet gebaseerd op een berekening, maar is er ‘lukraak’ een bedrag genoemd waar beide partijen mee in kunnen stemmen. Het UWV wil wel een berekening zien. Zonder berekening zal de aanvraag als niet compleet worden beschouwd.

Het UWV wil ‘gewoon’ de berekening van de transitievergoeding ontvangen, ook al is onderling een ander bedrag afgesproken.

9) Transitieclaim uitbesteden

Wil je betaalde transitievergoeding na twee jaar ziekte terugvragen? Wij regelen het voor je. Van aanvraag tot de afwikkeling bij het UWV. Bel ons op 085 – 27 33 586. En wanneer je een Arbeidsrecht Zonder Zorgen abonnement hebt, kost je dat niets extra.


Terug naar nieuwsoverzicht

Deel dit bericht:

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!