Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Ontslag op staande voet – wat moet ik wel en niet doen? 5 tips

De gevolgen van ontslag op staande voet zijn ernstig: je hebt per direct geen salaris meer en geen recht op een WW-uitkering. Voor een werkgever is ontslag op staande voet de meest vergaande maatregel die hij kan nemen. Er moet dus ook echt wel iets aan de hand zijn, zoals diefstal, bedreiging of fraude. Ben jij op staande voet ontslagen? Natuurlijk gaat dit je niet in de koude kleren zitten. Maar wees gerust, je staat er niet alleen voor. We helpen je graag op weg, dus lees direct verder om te zien wat je wel en juist niet moet doen. Hier volgt wat te doen bij ontslag op staande voet – 5 tips:

1. Onderteken niets

Als je op staande voet ontslagen wordt, heeft de werkgever meestal niet meer het beste met je voor. Onderteken daarom niets voordat je juridisch advies hebt ingewonnen. Het gebeurt regelmatig dat een werkgever een ontslag op staande voet gebruikt om een werknemer onder druk te zetten. Bijvoorbeeld om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Hier staan de voorwaarden in om het dienstverband te beëindigen, en die voorwaarden zullen meestal slecht voor je uitvallen. Dus: niets tekenen voor je van goed advies bent voorzien.

2. Vraag om een schriftelijke bevestiging van het ontslag op staande voet en ga naar huis

Als je te horen krijgt dat je op staande voet ontslagen bent, is dat natuurlijk heftig nieuws. Je eerste reactie is waarschijnlijk dat je zo ver mogelijk bij je werk vandaan wilt zijn. Logisch, maar het is beter om rustig te blijven. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging van het gesprek en de reden voor het ontslag op staande voet. Blijf kalm, werk mee aan het (onder protest!) inleveren van de bedrijfseigendommen en ga rustig naar huis.

3. Laat weten dat je wilt blijven werken en aanspraak maakt op je salaris

Je versterkt je eigen onderhandelingspositie enorm als je in een kort bericht protesteert tegen het ontslag. Laat weten dat je het niet eens bent met het gegeven ontslag, dat je wilt komen werken en hoe dan ook aanspraak maakt op doorbetaling van je salaris.

4. Reageer snel om duidelijkheid te krijgen over de situatie

Niemand kan lang zonder inkomsten. Het is dus van het grootste belang dat zo snel mogelijk duidelijk wordt of je werkgever bij het ontslag op staande voet blijft. Vraag je werkgever om binnen een paar dagen te laten weten of hij het ontslag wil intrekken. Doet hij dat niet dan moet je direct een ontslagadvocaat inschakelen. Hij kan voor jou je werkgever sommeren je weer aan het werk te zetten, salaris te betalen en/of tot een passende (WW-vriendelijke) regeling te komen.

Blijft je werkgever bij het ontslag op staande voet? Dan heb je maar 2 maanden de tijd om een juridische procedure op te starten. Daarna is het ontslag definitief. Onze ervaring is dat die termijn voorbij vliegt. Zeker als je eerst nog met je werkgever wilt onderhandelen over een regeling. Wacht dus niet te lang, en neem direct contact met ons op voor een gratis intakegesprek.

5) Win advies in van Hanze advocaat

Een eerste advies over wat je moet doen als je op staande voet ontslagen bent, is bij Hanze advocaat gratis. In een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor, via Teams of telefonisch bespreken we jouw situatie en mogelijke vervolgstappen. Mocht het tot een procedure komen en heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan zal jouw verzekering de advocaatkosten betalen. Je kan dan namelijk een beroep doen op de vrijheid van advocaatkeuze. We zullen kijken of we een schikking kunnen bereiken met je werkgever, waarbij het uitgangspunt is dat je alsnog een WW-uitkering en een ontslagvergoeding krijgt. De advocaatkosten worden in dit geval dan bijna altijd door jouw werkgever betaald. Ontslag op staande voet is erg vervelend, maar Hanze advocaat is er voor jou. Wacht niet te lang en bel ons vandaag nog. We gaan direct voor je aan de slag als de 5 tips bij dreigend ontslag niet helpen.

Terug naar het nieuwsoverzicht, klik hier. 

Deel dit bericht:

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon