Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586

Verplicht werken met kerst en oud en nieuw?

Het is weer bijna kerst. Een tijd van gezellig samen zijn en heerlijk eten met vrienden en familie. Dit geldt alleen niet voor iedereen. Tijdens de kerstdagen zijn veel mensen vrij, maar sommige bedrijven en werkzaamheden lopen ook met de kerstdagen gewoon door. Daarom kan niet al het personeel vrij met kerst. Werk je in de zorg? Dan moet je vast één van deze dagen werken.

Met een goed overleg kan er veel

Wettelijk is er niets geregeld over het werken op een feestdag. In onderling overleg met je werkgever en je team dien je hierover afspraken te maken. Indien je verlof aanvraagt, kan je werkgever dat alleen weigeren als daar hele goede redenen voor zijn. Bijvoorbeeld bij onvoldoende personeel. Vaak staat er in de cao of het bedrijfsreglement hoe je verlof moet aanvragen en wanneer de werkgever mag weigeren.

Lees hier meer over het aanvragen van verlof

Recht op een extra compensatie?

Ook is er wettelijk niets geregeld over een extra compensatie voor de gewerkte uren tijdens kerst of een andere feestdag. In veel cao’s is wel een extra compensatie/toeslag opgenomen voor het werken op een feestdag. Check dus even je de cao. Het kan lonen om juist op een feestdag te gaan werken! In sommige cao’s krijg je zelfs 200% loon uitbetaald.

Een verplichte vrije dag?

Je werkgever kan alleen een verplichte vrije dag aanwijzen als die mogelijkheid is opgenomen in je arbeidsovereenkomst of cao. Staat het in je arbeidsovereenkomst? Dan mag je werkgever een verplichte vrije dag aanwijzen, anders niet! Ook hier geldt dat je je arbeidsovereenkomst en cao moet checken.

Voor nu wens ik jullie hele fijne kerstdagen. En heb je vragen over het vrij vragen of een extra compensatie? Neem gerust contact met ons op. Ook voor andere vragen helpen wij je graag.

Deel dit bericht:

Hi, mijn naam is William. Waar kan ik je mee helpen?

Kom je er even niet uit, of wil je direct geholpen worden bij een vraag. Neem gerust contact op, bel, mail of stuur mij een bericht via WhatsApp en ik zal je zo snel mogelijk helpen!