Elke werkdag van 08:30 tot 18:00 beschikbaar

Bel ons  085 - 27 33 586
Bel ons Bel de Werkgevers Helpdesk

We houden je graag up to date met alle arbeidsrecht artikelen die we plaatsen. Vanwege de drukte van alledag begrijpen we dat je geen tijd hebt om alle artikelen te lezen. Daarom tref je hier elke maand een nieuwsoverzicht aan van de geschreven artikelen. Hier volgt het Hanze nieuws van oktober 2020.

1) Veelgestelde vragen over het coronavirus voor werknemers

In dit artikel hebben we 11 veelgestelde vragen van werknemers en de antwoorden over het coronavirus opgenomen. Doe er je voordeel mee!

2) Gratis koffie uitdelen aan collega’s = ontslag op staande voet?

Op 15 september 2020 heeft de Rechtbank Den Haag geoordeeld dat een werknemer die ruim zes maanden lang gratis koffie tapte en uitdeelde aan collega’s, een dringende reden voor ontslag op staande voet oplevert. Dit is wat er speelde.

3) Reorganiseren door corona?

De coronacrisis raakt ons allemaal. De maatschappij, maar ook jou en je organisatie. De samenleving verandert en dit vergt vrijwel ook altijd veranderingen in organisaties.

Vragen die je jezelf vast de afgelopen weken hebt gesteld zijn: ‘Hoe houd ik mijn business?’ ‘Wat is de behoefte bij mijn klanten?’ ‘Zijn hiervoor andere producten nodig?’ ‘Wat voor impact heeft de ‘digitale wereld’ op de manier van werken?’ Kortom: ‘hoe houd ik toegevoegde waarde én kan ik mij blijven onderscheiden?’ Meebewegen en veranderen is vrijwel altijd vereist.

In dit artikel bespreek ik een 7 stappenplan hoe de voorbereiding op een reorganisatie eruit ziet tot het definitieve besluit over de reorganisatie. Lees hier het 5-stappenplan van de uitvoering.

4) Mijn werknemer weigert een mondkapje op te doen, wat nu?

Vanwege de aanhoudende coronacrisis adviseert de overheid dringend om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. Er worden voorbereidingen getroffen om dit verplicht te stellen.

Veel werkgevers hebben, mede aan de hand van dit overheidsadvies, binnen hun organisatie werknemers verplicht om een mondkapje dragen. De meeste werknemers accepteren dit. Toch zijn er werknemers die weigeren een mondkapje te dragen. Wat kun je daar als werkgever tegen doen?

5) Veelgestelde vragen over het coronavirus door werkgevers

In dit artikel hebben wij de meest gestelde vragen van werkgevers en de antwoorden over (de gevolgen van het) coronavirus opgenomen. Wij zullen dit artikel op onze website continue blijven aanvullen met vragen & antwoorden. Raadpleeg dus onze website om up-to-date te zijn.

6) Mijn werknemer wil zich niet laten testen op corona, wat nu?

De overheid adviseert mensen die corona gerelateerde klachten hebben om zich te laten testen. Het komt voor dat werknemers zich niet willen laten testen. In dit artikel wordt uiteengezet welke gevolgen dit heeft en of je als werkgever hierop invloed kunt uitoefenen.

7) Hoe zit het eigenlijk met.. het ontslag van een statutair bestuurder?

Als een werkgever afscheid wil nemen van een werknemer met een vast contract, kan dat op meerdere manieren. In de praktijk leidt dit meestal tot onderhandelingen over een vaststellingsovereenkomst.

Bij een statutair bestuurder ligt dit anders. De bestuurder heeft met de vennootschap waar hij in dienst is te maken met een ‘dubbele band’. Zo is hij enerzijds op grond van het vennootschapsrecht tot bestuurder benoemd. Anderzijds heeft hij op grond van het arbeidsrecht een arbeidsovereenkomst waarin de arbeidsvoorwaarden zijn bepaald.

Hoe dat precies zit, lees je hier.

Maar hoe zit het nu als partijen eerst een vaststellingsovereenkomst sluiten? Dan is de arbeidsovereenkomst dus beëindigd. Volgt daarmee ook (automatisch) het ontslag als statutair bestuurder? Dat lees je hier?

8) NOW 3.0 – dit moet je weten

Vanaf 1 oktober 2020 geldt NOW 3. Het doel van de regeling blijft het ondersteunen van werk en inkomen, maar het wordt ook belangrijk dat bedrijven en werknemers zich aanpassen aan de huidige economische situatie. De hoofdpunten lees je hier.

Terug naar al het nieuws

Meld je aan voor de Nieuwsbrief.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Icoon
Icoon