Wat een jaar! Corona laat zien dat zorg één van onze fundamenten is. Er was meer aandacht voor de zorg dan ooit tevoren. Ook in de rechtspraak. Dit zijn wat ons betreft de 10 meest spraakmakende uitspraken van 2021.
1. Oude morfinepleisters plakken en de nieuwe zelf meenemen
Nummer 1 gaat over ontslag op staande voet. Een medewerkster moet een morfinepleister vervangen. Er hangen camera’s. We zien dat ze de oude pleister losmaakt, de nieuwe pleister in haar eigen zak stopt en de oude pleister weer op de rug van de patiënt plakt. Sterke zaak, denk je misschien? Toch is dit volgens de rechter géén reden voor ontslag op staande voet. Lees meer over deze zaak + 3 tips voor werkgevers.
2. Nul vertrouwen in de directeur is toch een goede reden voor ontslag?
Een gerenommeerd psychiater, directeur behandelzaken ligt onder vuur. Twee managers en drie psychiaters zeggen het vertrouwen in hem op, want ze voelen zich geschoffeerd en gepasseerd. Ze vinden hem onbetrouwbaar en voelen zich onveilig. Gesprekken en bemiddeling mislukken en de zorgorganisatie ziet vertrek van deze directeur als enige oplossing. Maar de rechter maakt korte metten met het verzoek van de organisatie. Hier lees je wat er mis ging.
3. Heel onverstandig: geweld gebruiken tegen een patiënt
Ontslag voor Bert omdat hij geweld gebruikt tegen een patiënte op de gesloten afdeling in de GGZ. De patiënte moet douchen, Bert komt dat controleren. Zij loopt op hem af, zwaait met haar arm, Bert weert het af. Dan gaat ze op haar bed zitten. Bert benadert haar, zij spuugt op hem en Bert trapt van zich af. En dat laatste was onnodig en onverstandig, zegt de rechter. Bert verliest zijn baan. Zonder transitievergoeding? Dat lees je hier.
4. ‘Mieke functie elders’ kostte deze zorgorganisatie 100.000 euro.
Een harde leerschool voor deze zorgorganisatie, want ontslag van teamleider Mieke kost de organisatie 100.000 euro… Mieke heeft altijd goed gefunctioneerd, 23 jaar lang. Maar nu protesteert ze omdat ze ‘niet gelooft in de door werkgever ingezette veranderingen in de organisatie.’ Ontslag wegens disfunctioneren, lukt dat? Ja, maar maak eerst een concreet verbeterplan! Het hele verhaal van Mieke lees je hier.
5. Vier (dringende) redenen, en tóch geen ontslag op staande voet
Wil je iemand op staande voet ontslaan? Dan moet je dat direct doen. Kan dat ook bij niet-goed-functioneren? Daarover lees je meer in deze uitspraak. Er waren al een paar dingen voorgevallen, in het verleden. Maar nu was de maat vol. De werkgever sommeert Els om direct, binnen een uur, naar kantoor te komen, op haar vrije dag. Els laat weten dat zij niet komt. Ze zit thuis met haar kind. Daarop volgt ontslag op staande voet. Terecht?
6. Een passende functie weigeren = geen champagne met oud & nieuw.
Het is bijna kerstvakantie. De medewerkersbijeenkomst lijkt een kerstborrel, maar dat is het niet. Nimet, 61 jaar, heeft geen zin meer in haar glühwein, als de directeur het woord neemt. De organisatie gaat reorganiseren. Haar functie vervalt. Maanden later staat ze staat op straat, zonder ontslagvergoeding en zonder WW-uitkering. Want ze heeft een andere functie geweigerd. Hoe dat precies werkt lees je hier.
7. Een klein wit envelopje met speed, auw!
Marcus werkt in een gevangenis en begeleidt drugsverslaafde gedetineerden. Hij gebruikt zelf ook wel eens wat in zijn vrije tijd. Op een dag vindt een speurhond in de gevangenis een klein wit envelopje met speed in de rugzak van Marcus. Auw. Dat was niet bedoeling, zegt Marcus. Ontslag op staande voet volgt. Wie wint deze zaak? Dat lees je hier.
8. Kritiek op de coronavaccinatie is vrijheid van meningsuiting?
Corona-vaccinatie-kritiek was reden voor ontslag in de zaak van Ans. Ze maakt zich zorgen over de veiligheid van het corona-vaccin. ‘Niemand weet wat de gevolgen zijn voor vruchtbaarheid, celdeling (kanker) en het immuunsysteem’, zegt ze. Ans plaatst kritische berichten op LinkedIn. Het recht op vrije meningsuiting heeft grenzen, zegt de rechter. Ans mag géén berichten plaatsen die ‘emotioneel, veroordelend en beledigend’ zijn. Dat is ‘verwijtbaar handelen’ en dus reden voor ontslag.
9. Een zwangere zorgmedewerker ontslaan komt de zorginstelling duur te staan
Vlak nadat Marijke in dienst komt, ontdekt ze dat ze zwanger is. Haar tijdelijk contract wordt niet verlengd. Dat komt de zorgorganisatie duur te staan. Want een tijdelijk contract niet verlengen vanwege zwangerschap is verboden. De werkgever moet haar € 40.000,- betalen. Waarom verliest de werkgever deze zaak? Dat lees je hier.
10. Een dementerende en lijntje poedersuiker
Een lolletje met dementerende ouderen. Moet kunnen, toch? Wat vind je van deze: het is oudjaarsdag, er zijn oliebollen, het is gezellig en iedereen is vrolijk. Nina – ze is al 12 jaar in dienst – legt voor de grap een ‘lijntje’ poedersuiker op tafel en laat zien hoe een bewoonster het lijntje op moet snuiven. Met een rietje. Haar collega filmt alles. Een andere collega vindt het niet lollig en meldt het bij hun leidinggevende. Een onderzoek volgt en Nina wordt op staande voet ontslagen. De rechter is het daarmee eens. Lees hier waarom.
Meld je aan voor de Nieuwsbrief.
Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.